Сръбският съд има власт да реши дали да бъде екстрадиран Цветан Василев

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев се е предал на  сръбските власти днес в Белград, съобщи сръбският „Блиц“.

Той се е явил в полицията около 11 часа, придружаван от адвокат. Под заглавие „Най-богатият българин Цветан Василев бе арестуван в Белград“ изданието твърди, че е в ход процедура за потвърждаване на идентичността му.

Сръбски съд трябва да реши дали той да бъде задържан по искането на България, разпространено чрез „Интерпол“.

„Блиц“ допълва, че документите за издирването на Василев са пристигнали в Сърбия на 15 септември и че сръбската полиция е била „по петите му“.

Миналата седмица сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович заяви, че няма информация Василев да се намира в Сърбия, както твърди българският му защитник.

„Дневник“ се опита да се свърже с адвоката на Василев Константин Симеонов, но телефонът му беше изключен. По-късно пред БНТ Симеонов коментира, че Василев и досега не се е укривал и се е явил пред властите веднага след пристигането на документите за издирването му, с които неговите адвокати са се запознали.

След два дни  Софийският апелативен съд предстои да разгледа жалбата му срещу евентуалния му арест, отхвърлена на по-долната инстанция. Адвокатът повтори, че Василев е готов да се върне веднага в България, ако тя бъде отменена.

Новината бе разпространена и от „Ройтерс“, която се позовава на източник от Министерството на вътрешните работи в Белград, пожелал анонимност и отказал да даде повече подробности, освен че „са в ход всички необходими процедури“.

Агенцията допълва, че няма официално потвърждение от сръбската полиция или министерството и че адвокатите на Василев не отговарят на телефоните си.

Прокуратурата в България каза, че нямат официална информация за местонахождението му и дали се е предал на сръбската полиция, съобщава още „Ройтерс“.

„Ако е така, сръбският съд е единственият, който има власт да реши дали той да бъде екстрадиран“, казва говорителка на прокуратурата в София пред агенцията.