Арест на милиардера Евтушенков разтърси Русия

Владимир Евтушенков, един от най-богатите хора в Русия, е поставен под строг домашен арест за срок от 2 месеца по обвинения в пране на пари.

Владимир Евтушенков

Той е председател на борда на директорите на финансово-индустриалната група „Система“ и според сп. „Форбс“ личното му богатство се оценява на около 9 млрд. долара.

Следствието обаче го подозира в „легализиране на имущество, придобито по престъпен начин“ и добавя ,че разследва кражба на акции от енергийния комплекс на Башкирия. Евтушенков отхвърля обвиненията, а в Русия и в чужбина се опитват да разберат какво точно се случва и не се ли повтаря сагата с ЮКОС от преди повече от десетилетие.

Според агенция РБК хората около милиардера смятат, че някой се опитва да го принуди да му продаде на безценица контрола си над „Башнефт“.

Михаил Ходорковски директно обвини за случващото се Игор Сечин, ръководител на „Роснефт“, най-голямата петролна компания в Русия и една от най-големите публични енергийни корпорации в света. В първия си коментар той каза, че Сечин, който получи основната част от де факто експроприираната ЮКОС, днес е станал още по-алчен.

Пред „Ведомости“ Ходорковски каза, че случващото се е демонстрация, че президентът Владимир Путин не разбира какво се върши под носа му, докато се занимава с други дела около международната криза с Украйна. Сечин поиска – и най-вероятно ще получи – милиарди долари от буферния фонд за пенсиите в Русия с обещание, че му трябват за инвестиционна програма за увеличаване на добива. Но в действителност той ще увеличи добива като глътне „Башнефт“, смята Ходорковски, а за Путин това е само детайл.

„Ведомости“ съобщи по-рано във вторник, че Сечин е настоял пред премиера Дмитрий Медведев да разбие монопола на „Газпром“ над газопреносната мрежа като промени схемата за достъп до нея на независими производители на газ и да реформира системата за определяне на тарифите.

Във вторник московският Басманен съд нареди милиардерът Евтушенков да бъде поставен под домашен арест до 16 ноември в село Жуковка в Подмосковието. През тези два месеца му е забранено да излиза и да се разхожда, да общува с когото и да е с изключение на следователи и адвокатите си, както и да ползва интернет, телефон или каквото и да е средство за свръзка. Освен това Евтушенков ще носи и електронна гривна за проследяване на движението му.

Владимир Маркин от Следствения комитет на Русия каза, че проверката е поверителна, но има достатъчно основания за ареста му. „Защо го арестувахме? Защото за нас няма недосегаеми – голям, малък човек, каква е разликата? Че големите не могат да извършват престъпления?! За нашата система няма недосегаеми“, казва той пред РБК.

Следователите са посетили и офиса на „Система“ и са поискали документи, но не е извършван обиск, нищо не е изземвано и не са прекъсвани връзките на сградата с външния свят.

Но някои от очевидците казват, че следователи са седяли в някои кабинети по няколко часа и цял ден са преглеждали хартиената и електронната документация. Те са пристигнали с 6 автомобила, а пред сградата са паркирали два микробуса с тъмни стъкла и без опознавателни знаци. /Дневник/