Ето защо държавните мъже мразят фотографите

Политиците се отнасят с фотографите като посетителите на площад “Сан Марко” във Венеция с гълъбите – с благосклонна досада. Естествено те им дават трошици да не стоят гладни – тоест царствено позволяват да бъдат снимани.

Но онези неблагодарници фотожурналистите се възползват и правят не това, което политиците очакват от тях. А именно – неодобрени от пиар офисите им кадри.

В част от подбраните снимки ще видите царе и президенти да се държат като малки деца или да проявяват несдържано нагона си. Последният руски цар Николай Романов е заснет в младежки изблик върху гърба на приятел 4 години преди да се възкачи на престола и 28 г. преди да бъде разстрелян.

Крал Джордж VI се пуска по пързалка, седнал върху плетена тръстикова подложка, за да не изтърка панталоните си. В това време изумено детенце му ръкопляска. Президентът Ричард Никсън е подскочил, а на запечатания във времето образ изглежда, сякаш левитира.

Хуморът в някои от кадрите е чисто ситуационен – като снимката, на която изглежда, че пуйката иска да клъвне дюкяна на Джордж Буш. Понякога фотографиите представят ръководителите в недостойна светлина – например снимката с мъничкия Фидел Кастро пред грамадния Ейбръхам Линкълн.
Умишлено не публикуваме излагащи снимки на българския политически елит, за да запазим неутралитет с оглед на предизборната ситуация.

А сега вижте защо държавните мъже и жени изпитват смесени чувства към хората с фотоапарати. /Труд/