Ердоган посрещна Местан в Анкара

Новоизбраният президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който преди това бе премиер на страната, е приел лидера на ДПС Лютви Местан и делегация на среща в президентския дворец Чанкая в турската столица Анкара.

Това се разбра от официалния президентски сайт късно в петък. Повече информация – за предмета на срещата и разговорите, не се съобщава. Освен Местан в Анкара са били заместникът му в ДПС Рушен Риза, кандидатът за депутат Хюсеин Хафъзов и др.

За визитата написаха първо медии и блогове в Турция. От страна на ДПС съобщение нямаше, но се очаква Местан да коментира посещението си днес.

Източници на „Труд“ в ДПС казаха, че не са знаели предварително за пътуването, но не трябвало да се прибързва със заключенията.

Години наред ДПС не поддържаха топли отношения с партията на Ердоган, докато беше премиер – Партия на справедливостта и развитието. На последния конгрес на ДПС през януари 2013 г., когато се оттегли дългогодишният им лидер Ахмед Доган, представители на турската управляваща партия изобщо нямаше. Тя поддържаше близки отношения с ГЕРБ, както и с НПСД на бившите депутати от ДПС Корман Исмаилов и Касим Дал.

Веднага след визитата Местан продължи предизборните си обиколки, но не говори за срещата. Първата спирка бе Монтана. „За нас грижата за Северозападна България не е само на думи, тук проблемите ще се решават само от хора, които знаят, че пътят на спирането на процеса на обезлюдяването е по силите на хора, които знаят как да докарат инвестиции, как се откриват нови работни места и затова избрахме такива водачи – Петър Чобанов в Монтана, Камен Костадинов във Враца, Станислав Анастасов във Видин“, заяви Местан. /Труд/