ЕС ще решават днес дали да приведат в действие новите санкции срещу Русия

Брюксел, 10 септември /БТА/
Посланиците на страните от Европейския съюз ще обсъдят днес дали да влязат в действие новите санкции срещу Русия, наложени заради действията й в Украйна, предаде Ройтерс.

evropa

Новият пакет санкции беше одобрен онзи ден от европейските
правителства, но беше решено влизането му в сила да се отложи с няколко дни, за да може да се направи оценка на спазването на примирието, сключено в петък, между украинското правителство и сепаратистите в Източна Украйна.

Новите ограничения са насочени срещу руски държавни петролни компании и банки, предвиждат допълнителни ограничения върху стоките с двойна употреба и засягат още 23 лица в Русия, Украйна и Крим, на които няма да бъде позволено да влизат на територията на ЕС и да ползват авоарите си там.

Говорителката на европейската служба за външно действие Мая Кочиянчич каза вчера в Брюксел, че засега примирието изглежда се спазва, макар и с отделни инциденти. Руският външен министър Сергей Лавров също потвърди, че „общо взето“ примирието се спазва. Украинският посланик в ЕС Костянтин Елисеев обаче призова европейците да приложат бързо санкциите, защото това според него ще „промени поведението на агресора“ и ще гарантира,че руската страна ще изпълни условията за уреждане на конфликта в Украйна така, както са формулирани от лидерите на ЕС.

Някои от страните членки на ЕС обаче явно предпочитат дипломатическите усилия пред санкциите, отбелязва Ройтерс, припомняйки, че в този случай решението може да бъде взето само с единодушие. Агенцията цитира изказване в този смисъл на австрийския вицеканцлер Райнхолд Митерленер и припомня, че Полша и балтийските страни се застъпваха за суров подход към Москва,  докато Австрия, Унгария, Чехия и Словакия са били скептични към санкциите. Нежелание за налагане на нови санкции са показали още

Италия и Финландия, твърдят европейски дипломати. Ройтерс
цитира европейски дипломат, според когото преговорите онзи ден между страните членки за прилагането на санкциите са били
„цирк“.Москва междувременно лобира за отлагане на санкциите,  изтъкваки, че примирието в Източна Украйна се спазва.

Но един от проблемите при вземането на решение за санкциите
на базата на оценка за примирието е, че ЕС няма механизъм за
проверка на място, твърди Ройтерс. В такъв случай всяко
правителство трябва само да прецени каква е ситуацията.
ЕС винаги е твърдял, че санкциите ще бъдат отменени, ако
Русия престане да дестабилизира Украйна.