Всеки пети асансьор потенциален убиец

213 от 1000 прегледани съоръжения спрени, в окаяно състояние са

Шефът на ДАМТН показа фалшива ревизионна книга за поддръжка на опасни съоръжения, купена на черно.

Опасен е всеки пети асансьор в жилищните блокове. Това показва проверка на Държавната агенция за метрология и технически надзор (ДАМТН).

В последните няколко седмици на детайлен преглед от екипи на агенцията са били подложени 980 жилищни асансьора и са били спрени 213 от тях, като за 7-8 е установено, че са в особено тежко състояние Според председателя на агенцията Стефан Цанков заради липсата на регистър на опасните съоръжения у нас не се знае точният брой на подемниците, но се предполага, че са около 120 000.

„Ще предложим и домоуправителите да носят отговорност за ползване на неизправни асансьори”, каза още той. „Ще искаме те да бъдат санкционирани от 200 до 500 лв., ако етажната собственост не осигури пари за ремонта на съоръженията. Фирмите по поддръжката пък ще бъдат задължени да ни сигнализират за повредени асансьори и наши служители да отидат да ги спрат”, добави шефът на ДАМТН.

Окончателният доклад за падналия асансьор сочи, че само година след основния му ремонт въжетата са били протрити и са били сменени. Основна причина за това е монтираната допълнително водеща шайба, която е била с 3,5 пъти по-малък диаметър от необходимия. Тя не е могла да удържа въжето във водещите є улеи и то изпаднало върху оста, където бързо се протрило повторно и се скъсало при аварията. Установено е още, че се е задействала само едната от двете аварийни спирачки на асансьора убиец в София.

В доклада пише още, че монтираните части при основния ремонт не съответстват на документите за тях. Няма открити сертификати за качество на скъсалото се въже на падналия асансьор. Старите са били с дебелина 12 мм, а новите 10 мм. Нито в поддържащата, нито в надзорната фирма има досие за извършения ремонт.

От ревизионната книга на подемника не става ясно кои са били техниците, извършвали текущите му проверки. Те трябва да се правят на 10 дни, но 2 месеца преди трагедията проверки не са били правени

„През юни миналата година агенцията е проверила надзорната фирма „МБ лифт контрол”, отговаряща за авариралото съоръжение, и е било направено предложение да бъде отнет лицензът є”, каза още Стефан Цанков. „Незнайно защо по-нататъшни действия не са предприети”, допълни той.

Едната от фирмите по поддръжката на асансьора убиец „Витоша лифт” не е отговаряла на изискванията да работи, защото не е разполагала с назначен персонал. В момента е в процедура за отнемане на разрешителното є за дейност.

„Установихме и друга интересна за нас връзка между „Витоша лифт”, „Соф лифт” и „МБ лифт контрол”, съобщи шефът на ДАМТН. „Те са били проверявани от наша служителка, пенсионирана преди 2 месеца, която 11 дни след това започва работа в последната фирма. За случая е сезирана Комисията за конфликт на интереси”, добави Цанков. /Монитор/