Токът с две цени – за бедни и богати

Парите на министерствата орязани с 22%

“Токът трябва да е с различни цени – по-евтин за бедните и с по-висока цена за по-богатите домакинства. 20% от семействата консумират 80% от еленергията. Това са богатите, които сигурно топлят басейни.

За тях няма проблем да има по-висока цена. Останалите 80% семейства са енергийно бедни и за тях може да се запази сегашната цена на тока.” Това съобщи председателят на КНСБ Пламен Димитров по време на вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Той даде пример с Малта, където има 6 цени на еленергията за домакинствата от 12 до 60 евроцента за квтч, в зависимост от потреблението и доходите.

“Трябва да има промяна в ценовия модел”, заяви служебният енергиен министър Васил Щонов по време на тристранката. Той обаче допълни, че токът ще поскъпва постепенно и бедните няма да бъдат оставени без помощи за отопление.

Според Щонов обаче най-важната задача в енергетиката е да се удължи животът на пети и шести блок на АЕЦ “Козлодуй”. Лицензът на петия изтичал в края на 2017 г., а на шестия – в края на 2019 г. Служебният министър смята, че животът им трябва да се увеличи с още 20 години

Ще се прави оценка на корпусите на блоковете, за да се види кои части трябва да се подменят и ремонтират, за да работят безопасно.

Пред синдикатите и работодателите зам. финансовият министър Кирил Ананиев отчете, че някои министерства няма да имат пари за заплати в края на годината. Той обаче не пожела да каже за кои ведомства става дума.

Причината е, че бюджетите им били орязани с цели 22%. В началото на годината парите им били свити с 12% заради програмата за развитие на регионите. После от бюджетите им трябвало да се задели буфер от 5 на сто, но такъв няма да има, защото приходите в хазната ще са с 900 млн. лв. по-малко, отчете Ананиев.

С още 5% бяха резнати парите на министерствата заради актуализацията на бюджета на НЗОК, когато й дадоха 225 млн. лв. Сега от там са поискали още 117 млн. лв. за лекарства за домашно лечение и за болниците. “В понеделник ще заседава надзорът на касата и аз като негов председател съм поискал анализ на разходите по тези пера през последните години, да се види как и защо са се увеличавали”, допълни Ананиев.