Без чистки във властта, махат само корумпираните

Орешарски остави на наследника си резерв
от 8,5 млрд. лв.

„Няма да прибягваме към никакви чистки или прояви на реваншизъм“, увери вчера служебният премиер проф. Георги Близнашки, веднага след като встъпи в длъжност и пое управлението от Пламен Орешарски при тържествена церемония в сградата на МС.

Той направи уточнението заради появилите се притеснения сред администрацията, че при смяната на властта ще започнат традиционните поголовни уволнения. „Ще запазим всички кадри, които се поставят в служба на националния интерес“, декларира служебният премиер. Той направи уговорката, че с постовете си все пак ще се разделят всички чиновници, които са замесени в корупционни скандали или проявяват
политически пристрастия

Тази стъпка била предпоставка за създаване на нормална обстановка в страната и за гарантиране на избори с легитимен резултат, след които  да спадне политическото напрежение.

Близнашки изрази надежда, че след вота на 5 октомври ще има „нова духовна политическа атмосфера“ и нов стил на взаимоотношения най-вече в НС. Той сам зададе тон за това, като се обърна към премиера и министрите в отиващия си кабинет „Орешарски“ с думите: „Бъдете спокойни, ние няма да предприемаме никакви репресивни действия“.

Служебният премиер побърза да заяви също, че той и екипът му не търсят извънредни правомощия за което се заговори заради заявката, че ще подготвят прекрояване на държавния бюджет. „Ние не идваме на власт в името на някакви дългосрочни цели и интереси. Имаме ясното съзнание, че трябва да се справим с основната си задача – да организираме свободни и честни избори“, заяви Близнашки.

Служебният премиер се обърна към Орешарски и с благодарност за премахнатите още в понеделник вечер заграждения около МС и НС.

Орешарски пък направи кратък обзор на постигнатото от екипа му за годината и два месеца във властта, като отчете, че повечето от ангажиментите са изпълнени. Той посочи като резултат подобрената бизнес среда, осигурените работни места и високите международни оценки, които страната ни получила. Орешарски увери наследника си, че страната е в добро финансово състояние с фискални резерви е над 8,5 млрд. лв. Подробен отчет в 100 страници за парите в държавата  Орешарски оставил на премиерското бюро на което от вчера седи Близнашки. Докладът бил и единственият символичен подарък от бившия вече министър-председател.

Самото предаване на властта бе озвучено от химните на България и Европа. На „Дондуков“ 1 отвориха централния вход на сградата и опънаха червен килим специално за служебния кабинет, макар че голяма част от членовете му предпочетоха да влязат през страничния вход. След това министрите отидоха по ведомствата си, за да поемат щафетата. Някои от тях започнаха веднага да формират политическите си кабинети след стартиралото вече освобождаване на зам.-министри.

От вчера пък 42-ото НС е в историята. То бе разпуснато с указ на президента Росен Плевнелиев, с който бяха насрочени и предсрочните избори. /Monitor/