Делян Пеевски отказа да се върне в съдебната система

Само за месец се отпушва процесът за клевета срещу Цветан Цветанов, воден от съдия Мирослава Тодорова

Неуспелият председател на ДАНС, отказал се евродепутат и медиен магнат Делян Пеевски няма да се върне на работа в столичното следствие. Това става ясно от отговор от Висшия съдебен съвет (ВСС) до „Сега“. На 25 юли Пеевски е пратил уведомление до съвета, че „няма да подава молба за встъпване в длъжност „следовател“ в следствения отдел на Софийската градска прокуратура“.

Кадровата комисия на съвета е разгледала уведомлението му на 29 юли и го е приела за сведения, пише в отговора на ВСС. Действията на Пеевски са трудно обясними, тъй като законът не изисква той да информира съвета за бъдещите си планове, при това 10 дни преди разпускането на парламента.

По закон в 14-дневен срок от края на мандата на депутатите той има право да подаде молба до ВСС и трябваше да бъде възстановен на заеманата от него длъжност. Времето, през което Пеевски бе народен представител, макар и един от тези с най-много неизвинени отсъствия, му се зачита за съдебен стаж. Преди година, когато поиска да бъде временно отстранен от следствието, докато е в парламента, в съвета се чуха гласове, че молбата му трябва да се третира като оставка. Но надделя мнението за временно оттегляне.

Де юре медийният бос има близо 10 г. магистратски стаж. Той влезе в системата през април 2005 г., когато с протекциите на шефа на националното следствие по това време Ангел Александров ВСС гласува Пеевски да стане следовател. Законът за съдебната власт изискваше поне 2-годишен стаж, но допускаше изключения. Следствието обаче беше само подслон за Пеевски – място, където му тече магистратският стаж, докато той е в изпълнителната и законодателната власт.

Няколко месеца след като стана следовател, неуспелият шеф на ДАНС бе назначен за зам.-министър на бедствията и авариите от квотата на ДПС. Той бе замесен в скандала между директора на националното следствие Ангел Александров и министъра на икономиката Румен Овчаров, който разтресе държавата през 2007 г. Пеевски бе разследван, че е притискал шефа на „Булгартабак“ Христо Лачев да назначи определен човек за началник на софийската цигарена фабрика. Но и това му се размина само с уволнение като зам.-министър. Тогава ВСС първоначално отказа да възстанови Пеевски в следствието с аргумент, че щом няма морал да е в изпълнителната власт, не може да е и в съдебната. ВАС обаче нареди ВСС да върне Пеевски като магистрат с аргумент, че моралът се преценява при първоначалното постъпване в системата.

БЕЗ ИМУНИТЕТ

С разпускането на парламента депутатите остават без имунитет. Това няма да промени ситуацията на онези от тях, които са със свалена защита по искане на главния прокурор заради наказателни дела. Такъв например е лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, който е подсъдим за хулиганство и телесна повреда на полицай, както и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, подсъдим по три дела. Кандидат-депутатите ще получат защита при старта на предизборната кампания в началото на септември и не могат да бъдат задържани и привличани като обвиняеми.

За вече обвинените защитата не важи. След като бъде конституирано новото НС, главният прокурор ще трябва отново да поиска имунитетите на депутатите, които са обвиняеми или подсъдими.

Защитата обаче блокира делото за клевета, което съдия Мирослава Тодорова води срещу Цветанов. Причината е, че то е от частен характер. На първа инстанция районният съд в Пловдив оправда Цветанов, но междувременно той стана депутат и процесът бе спрян от окръжния съд в София. Тодорова обясни пред „Сега“, че вече е подала молба процесът да бъде възобновен.

Съдебната ваканция не би трябвало да е повод за протакане, още повече че със старта на предизборната кампания Цветанов пак ще получи пълен имунитет, ако се кандидатира за парламента. Давността за клевета изтича в средата на 2016 г. /Сега/