Спасителните дейности в Мизия продължават, потвърдена е смъртта на един човек

Спасителните дейности в Мизия продължават, като до момента е потвърдена смъртта само на една жертва. Все още се издирва жена на средна възраст.

В неделя излезе информация за още един смъртен случай, но впоследствие тя бе опровергана.

Десетки къщи са разрушени от придошлата река Скът. Водата вече е отстъпила с 50 см. и започва да се оттича.

През нощта военни, пожарникари, полицаи и доброволци продължиха издирването на бедстващи и разчистването на района. Екипи на Българския червен кръст цяла нощ раздаваха храна и вода на нуждаещите се.

Евакуираните хора са настанени в местната детска градина и общински общежития.

Директорът на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов каза пред БНР, че вече в две трети от града има електроснабдяване, с 50-60 см е спаднало нивото на водата.

”Днес ще правим оглед на щетите. Истинската работа е задължение на кметската управа. Активно да се включи и държавата по възстановяването на града”, каза Николов.

По думите му установените щети от предишните наводнения са приблизително 500 милиона лева и България ще поиска помощ от Фонда за солидарност на Европейската комисия.

”Периодично проверяваме информация за изчезнали и затрупани хора. Досега нямаме потвърждение за жертви”, каза още Николов. /mediapool/