Омбудсманът и НОИ спорят за пенсиите в КТБ

Омбудсманът Константин Пенчев и НОИ вчера влязоха в остър спор за изплащането на пенсиите на хората със сметки в затворената Корпоративна търговска банка (КТБ).

В същото време интернет активисти с блокирани влогове се организират чрез социалните мрежи за съвместни действия, включително протести.

БНБ удължи специалния надзор над банката, първоначално обявен за 1 месец, на три месеца – до 21 септември.

Константин Пенчев е гневен за пасивното поведение на НОИ, заради което по негови данни 6000 възрастни хора са с блокирани пенсии в КТБ. Според омбудсмана осигурителният институт е трябвало да се свърже индивидуално с всеки от вложителите, за да го уведоми да смени сметката си, вместо да информира за проблема само на интернет страницата си. Пенчев сравни превеждането на пенсии в затворената банка с изхвърлянето на пари през прозореца.

Близо 80% от възрастните граждани със сметки в КТБ и в “Креди Агрикол” са изявили желание за промяна на банката, в която им се изплаща пенсията, и тези искания са удовлетворени, отговориха обаче от НОИ. Оттам обясниха, че са предприели широка кампания за информиране на гражданите за тази възможност – чрез обаждания, кратки SMS съобщения, публикации в медиите и т.н. Според НОИ част от гражданите са отказвали да сменят банката, защото се доверили на властите, че тя ще бъде отворена на 21 юли.

Проблем за 150 млн. долара

КТБ най-вероятно няма да изплати задълженията по своите доларови облигации на стойност 150 млн. долара, които са с падеж 8 август т.г., прогнозира Ройтерс. Причината е, че все още няма спасителен план за институцията, която едва ли ще бъде отворена преди 21 септември.

По закон наложеният специален надзор на банката може да бъде удължен с още три месеца и да приключи едва по Коледа – на 21 декември. Ако се окаже, че банката има сериозни проблеми и се стигне до фалит, задълженията към облигационерите ще се погасяват чрез разпродажба на активи. /Труд/