Депутатите влизат в спор за актуализацията на бюджета

На извънредно заседание днес следобед парламентът ще обсъди на първо четене актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса и на републиканския бюджет.

sybranie

Решението за извънредното заседание взеха ГЕРБ и ДПС след предложение на председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС).

Гласуването даде повод на БСП да заговори за ново управляващо мнозинство и „уйдурма между ГЕРБ и ДПС“ и на Бойко Борисов му се наложи да отрича коалиция с партията на Лютви Местан. Социалистите дори се срещнаха с премиера в оставка Пламен Орешарски с молба да изтегли предложената актуализация на държавния бюджет, тъй като подкрепят само промени в бюджета на здравната каса.

За актуализация настоя и президентът Росен Плевнелиев в обръщението си към депутатите в петък.

Предложението на правителството е приходите в бюджета за тази година да бъдат намалени с 500 млн. лв. и да се увеличи нивото на държавния дълг с допълнителни 3.425 млрд. лв. От тях 2.7 млрд. лв. са за стабилизиране на ситуацията с КТБ, а 725 млн. лв. ще могат да се използват като буфер от следващите две правителства тази година. С тези промени дефицитът на бюджета ще достигне 2.7 процента на БВП.

Здравната каса получава 225 млн. лв., от които за болниците са 200 млн. лв., а за лекарства – 25 млн. лв.

Заради отсъствието на ГЕРБ и с гласовете „против“ на БСП в парламентарните комисии на първо четене беше приета само актуализацията на бюджета на здравната каса, но не и на републиканския бюджет. /Дневник/