Депозитите в банките намаляха с над 1 милиарда лева за месец

Изтичането на капитали извън страната ни продължава да се увеличава

В рамките на десетина дни през юни от банковата система са изтеглени депозити за стотици милиони левове. Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ

Юни се оказа преломен за рекордните ежемесечни темпове на растеж на спестяванията в банковата система. Депозитите на неправителствения сектор са се свили с 1.043 млрд. лв., показват оповестените вчера данни на БНБ. Причината за обръщането на тенденцията за увеличаване на депозитите, според експерти, е разразилата се през юни истерия около две от големите банки у нас – Корпоративна търговска банка (КТБ) и Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Към края на юни депозитите на неправителствения сектор в банковата система у нас са били 56.983 млрд. лв., при 58.026 млрд. лв. месец по-рано. С 478 млн. лв. са намалели спестяванията на домакинствата. В тази графа влизат още едноличните търговци, самоосигуряващите се, фондациите, партиите и др. Част от тях вероятно са били употребени за покупка на различни стоки, но е възможно немалки суми да се останали и „в буркани“.

Вложенията на фирмите в банките през юни са намалели с 334 млн. лв.. Депозитите на финансовите предприятия са се свили през месеца с 231 млн. лв..

Според икономисти обаче отливът от спестяванията през изминалия месец няма да повлияе негативно на банковата стабилност. През последната година бумът на спестяванията носеше на банките по около 300 млн. лв. нови депозити месечно. Това се случваше въпреки непрекъснатото спадане на лихвите по влоговете.

Отливът от банковата система се потвърждава и от данните на БНБ за инвестициите у нас и навън. Те показват изтичане на капитали от страната. Под формата на валута и депозити през първите 5 месеца на годината навън са заминали 389.4 млн. лв..

Реално, освен че чуждите инвеститори отбягват страната ни, българските фирми и граждани все повече търсят сигурно пристанище и „спасяват“ парите си зад граница – към по-добре управлявани и по-стабилни държави. За периода май 2013 – май 2014 г. сумата на отрицателния капиталов поток под формата на междуфирмени кредити, заеми, валута и депозити, или т. нар. други инвестиции достига 2. 129 млрд. евро.

ДОВЕРИЕ

„Доверието в банковата система не е паднало, недоверието е насочено по-скоро към държавата. В един момент хората са си казали :“Тука става страшно“ и са изпратили парите си в чужбина или пък в бурканите и под дюшеците“, коментира вчера пред в. „Сега“ финансистът Емил Хърсев. Според него до няколко месеца сумата ще се върне в банковата система. „Около 2-3 месеца е средният период, в който на българина му идва акъла“, обясни Хърсев. Това се потвърждава и от социологическо проучване, извършено от Агенция АФИС, според което за 40.9% от анкетираните банките остават най-предпочитаното място за съхранение на личните пари.

КРЕДИТИРАНЕ

През юни кредитите за неправителствения сектор са се увеличили с 204 млн. лв.. Към края на миналия месец те са за 55.707 млрд. лв., като обемът им нараства с 2.3% на годишна база. При кредитите за бизнеса има увеличение от 3.1% за година, а при заемите за домакинствата ръстът е с 0.3%. /Сега/