Стойнев поема БСП

Соцлидерът Сергей Станишев ще подаде оставка на извънреден конгрес на 27 юли. Тогава ще посочи за свой наследник на „Позитано“ 20 енергийния министър Драгомир Стойнев.

Според запознати със Стойнев начело БСП отваря път към широка лява коалиция по подобие на ПАСОК (б.а. – виж по-долу), в която може да се включи и партията на Георги Първанов – АБВ.

„Много е рано да се води такъв разговор. Нито е изключено, нито не е изключено“, коментира пред „Труд“ Румен Петков от АБВ. Само преди десет дни в интервю за вестника Петков заяви, че за АБВ няма връщане назад към БСП.
В редиците на столетницата обаче има и настроения за самостоятелно явяване на изборите на 5 октомври, а не в ляво обединение като сегашната „Коалиция за България“.

Станишев заяви вчера, че остава председател на коалицията, но бе лаконичен за нейното бъдеще: „Страната ни е в такава ситуация, че е важна каузата, която ни обединява. Реалното съдържание на коалицията би било обединяване на усилия, но не с всеки, не на всяка цена“.

Дали БСП ще върви към цялостно ляво обединение, ще стане ясно на 27 юли. Тогава социалистите ще решат под каква форма и с каква платформа ще се явят на предсрочните парламентарни избори.

Датата за конгреса бе определена вчера от Националния съвет на БСП на „Позитано“ 20 по предложение на Станишев. Изненадващо той обяви решението си да се оттегли от лидерския пост в БСП, на която бе начело 13 години, още в началното си слово пред пленума и така на практика обезоръжи критиците си, които след евроизборите му поискаха оставката. След загубата в края на май в партията растяха настроенията срещу Станишев.

Участници в пленума коментираха, че с хода си Станишев е предотвратил очаквания сблъсък. Стигнало се е дотам открити критици на отиващия си лидер да му благодарят за решението да се оттегли.

Вчера Станишев отказа да посочи официално Стойнев за свой наследник, но го направи зам.-председател на БСП. В ръководството на партията влязоха още Атанас Мерджанов, Калоян Паргов и Вероника Делибалтова.

„За мен Драгомир е категорично една от най-перспективните фигури и политици в БСП. През годините се е развил и е минал не малко изпитания, нива и позиции“, каза Станишев.

За лидерския пост се спрягат и имената на Михаил Миков, Янаки Стоилов, Ангел Найденов, Корнелия Нинова, Мая Манолова и Илияна Йотова. Според запознати Стойнев е с най-много шансове да оглави БСП.  /Труд/