Второ класиране : Езиковите и Математическата пълни, 279 свободни места

Закриват 13 паралелки, 304 са поискали китайски

Езиковите и Математическата гимназия са пълни на второ класиране, единични са вакантните места за Хуманитарната и Търговската гимназия, стана ясно след изнесените вчера резултати. Въпреки многото двойки на изпитите по български и математика, балът е изключително висок и движението на втория етап от надпреварата за елитните гимназии е минимално.

Системното програмиране в ОМГ е специалността с най-висок минимален бал по време на кампанията – 34.134. 34.052 е последният приет в Руската с немски. Все още има свободни места за някои специалности в Търговската и за френски и руски в Хуманитарната, където последните приети са с 29.57. Три деца са приети с еднакви балове в паралелка с италиански в ЕГ „Иван Вазов“.

Другият любопитен факт са петте двойки близнаци, при които единият приет води и половинката след себе си. 304 момчета и момичета са посочили новата паралелка, която бе разкрита във Френската гимназия – китайски език. На второ класиране във Френската балът е паднал както за китайски, така и за френски, но за момчета.

Незаети места има в Професионалните гимназии по електроника, дървообработване, механотехника. Почти пълен е Строителният, където балът за някои специалности остава трайно висок. Места има в СОУ-та в „Тракия“, в „СОУ Св. св. Кирил и Методий“ с гръцки, в „Хр. Г. Данов“, „С. Велики“ и „П. Яворов“.

От 240 паралелки 13 паралелки са закрити още на първо класиране, обяви началникът на Регионалния инспекторат по образованието Антоанета Пакова. Това са СОУ „Братя Миладинови“ – технологичен профил с английски, топлотехниката в ТХВП, електронната търговия в гимназията по кожени изделия и текстил, подемнотранспортната техника в гимназията по машиностроене.

В асеновградското СОУ „П. Евтимий“ пада „Организация и технология на козметичните услуги“, а в брезовското „Хр. Смирненски“ – природоматематическият профил.

В карловската гимназия по жп транспорт се закрива елобзавеждане на жп техника и на транспортна техника, както и автомобилната мехатроника.

Не са събрани достатъчно кандидати за фризьорство с френски в „Ана Май“, за технологичния профил в сопотското СОУ „Ив. Вазов“, за СОУ „Петко Славейков“ в Кричим и за растителната защита в професионалната гимназия в Първомай.
279 са свободните места на второ класиране.

„Некласираните от първо са 266. От тях 62 вече имат място, но остават 204. Ако някой е изпуснал сроковете, може да подаде документи или да пренареди желанията си за третия етап“, поясни Пакова.

Кандидатите от  чужди региони са 220, но колко от тях ще изберат пловдивско училищеq ще стане ясно след втория етап. Записването е от 7 до 9 юли включително.

На 10-и ще има бройка на свободните места. Подаването на документи за третия тур е от 11 до 15 юли в училищата-центрове Хуманитарна гимназия, СОУ „Кл. Охридски“, СОУ „С. Врачански“, ОУ „Райна Княгиня“. /Марица/