Преглед на печата

В очакване на нови порои спешно изпускат 53 язовира, за да бъдат осигурени свободни обеми във водоемите, пише вестник Преса на първа страница и допълва: „Преливат язовирите „Камчия“, „Широка поляна“, „Боровица“ и „Стамболийски“.

Бури и порои се очакват още месец, отбелязва Стандарт и отделя две страници на продължаващите усилия за отстраняване на последиците от наводненията във Варна и Добрич.

„Изкопаха малкия Марин от калта на спалня“, съобщава 24 часа. Новината за намирането на 13-тата жертва на потопа във варненския квартал „Аспарухово“ е на първите страници на повечето вестници.

Стандарт, Труд, Земя и 24 часа извеждат на челно място данните за дефицита на НЕК и почти сигурното поскъпване на тока.
„Токов удар наесен“, „НЕК затъна с 2.9 милиарда“, „Надяваме се Брюксел да тушира поскъпването“ – са заглавията на „Стандарт“.
„Токът поскъпва след изборите – ДКЕВР, Белене и Цанков камък отворили 2.9 милиарда лева дупка в НЕК“, пише „Труд“ и допълва, че увеличението може да се избегне, ако бъдат преразгледани договорите с американските и зелените централи. „По-скъп ток от 1-ви октомври, цената ще се променя плавно на всеки три месеца, пише „Земя“. „Токът поскъпва с по 5 % всяка година до 2024-та“ – под това заглавие „24 часа“ предлага възможен сценарий, развит от източник от ДКЕВР. Ако трябва недостигът да се компенсира веднага, електроенергията трябва да се повиши с цели 45 на сто още сега, отбелязва часовият вестник и отделя две страници на проблемите в енергетиката.

Под заглавие „Енергиен борд – веднага“ вестник Преса призовава на първа страница политическите лидери да се разберат за въвеждане на извънредни мерки в този отрасъл.

„Датата на изборите ясна след консултации днес, ако парламентарните сили успеят да се съберат в 12 ч. в Народното събрание“, пише Дума.

„Преговорите за изборите пред провал – партиите като орел, рак и щука за датата на вота“, това е заключението на Стандарт. „Ако всичко е наред с консултациите, най-разумно е парламентът да работи до края на юли“, смята новият председател на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов. Интервюто с него в 24 часа е озаглавено „Първите партии след вота да преговарят за коалиция“.

„ДПС съблазнява избиратели с бързо издаване на български паспорти“ е водещото заглавие на вестник Сега. „Бежанците вече ще бъдат разселвани из цялата страна“ отбелязва изданието в друга публикация и допълва, че общините, които приемат чужди граждани, ще получават финансиране от държавата.

„Центърът за градска мобилност няма право да вдига коли с паяци и да слага скоби в столицата“, съобщава Телеграф на първа страница. Същевременно Административният съд остави в сила сегашния ред на паркиране, който раздели центъра на синя и зелена зона, става ясно от публикацията.

„Заради ремонти по магистралата през лятото подбалканският път е по-бърз към морето“, пише Монитор на първа страница и посвещава две страници на темата „Пътища“. „От 20 хиляди км шосета 7 хиляди плачат за обновяване“, отбелязва изданието. /БНР/