Цветан Василев с призовка за разпит през адвоката му

Служители на фирми с кредити от КТБ дали показания по разследването

Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че може да се стигне до международното призоваване на банкера.

След няколко неуспешни опита скандалният банкер Цветан Василев да бъде извикан на разпит,  прокуратурата ще му прати призовка чрез адвоката на мажоритарния собственик на КТБ. Това стана ясно вчера от изявление на главния прокурор Сотир Цацаров.

Досега опитите на държавното обвинение удряха на камък. Повече от две седмици Василев стои във Виена и отказва да се върне у нас, въпреки че прокуратурата го издирва под дърво и камък, за да даде обяснения по течащото финансово разследване по сигнала на „Протестна мрежа”.

Сега обаче скандалният банкер сам даде коз в ръцете на разследващите след като подаде сигнал срещу депутата Делян Пеевски за заплаха за убийство. Жалбата беше изпратена по пощата и така Василев избегна личното явяване.

Но в нея е посочил свой адвокат пълномощник у нас, явно с идеята да го представлява пред разследващите по сигнала. Пак чрез юриста обаче по закон може да му бъде връчена и призовката да се яви на разпит. „Наказателно-процесуалният кодекс позволява призоваването чрез адвокат. Ако и тогава не се яви, ще прибегнем до международно-правно сътрудничество”, обясни главният прокурор Сотир Цацаров. Вариантите в такъв случай са два – Василев да даде обяснения пред австрийските разследващи, които да ги препратят у нас, или да бъде пратена делегация във Виена от родни прокурори. Вчера обвинител №1 уточни, че до този механизъм ще се прибегне само ако въобще бъде образувано досъдебно производство по сигнала на скандалния банкер.

След като през последните два дни властите у нас категорично
отрекоха твърденията в „Дер Щандарт” че е имало искане от австрийските разследващи до българската прокуратура за арест на депутата Делян Пеевски, вчера и Сотир Цацаров отрече това. Същото направи и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров (виж карето). Оказа се също така, че дори не е ясен подателят на SMS-а, въз основа на който Василев прати сигнала. Обвинението в момента проверява на чие име се води номерът, от който е пратено съобщението.

Вчера Цацаров подчерта, че от сигналите, с които се затрупва през последните дни прокуратурата, държавното обвинение не може да си върши работата, и настоя: „Стига с този абсурден есемес театър. Превръщаме се в универсален сапун за пране, с който всеки се опитва да си измие ръцете.” Той обяви също, че до края на седмицата ще бъде прекратено досъдебното производство, което беше образувано за неуспешен опит за убийство на депутата Делян Пеевски. Причината била, че са установени само данни за „евентуално замислено планирано проследяване чрез електронно устройство”.

Час преди изявлението на Цацаров агенция ПИК обяви, че прокуратурата е стартирала разследване за източването на КТБ чрез раздаването на кредити на свързани с Цветан Василев фирми, водещи се на името на негови служители. На въпрос дали е така обвинител №1 уточни – „Ние разследваме длъжностното лице от БНБ, не разследваме КТБ”, визирайки досъдебното производство срещу подуправителя на централната банка Цветан Гунев за неупражнен контрол над трезора при раздаването на заеми.

Посочи също, че отговорни лица от КТБ не са разпитвани, но показания като свидетели са давали служители от фирмите, които бяха обискирани от прокуратурата преди две седмици. Попитан докъде са стигнали данъчните ревизии, назначени по сигнала на „Протестна мрежа”, Цацаров обясни, че са получени данни от НАП за семейството на Делян Пеевски, но те са само междинни. „Резултати ще има, когато НАП даде окончателните си ревизионни актове.

Има междинни данни, като според НАП в тези междинни данни има установени данъчни задължения. Какви са те, не можем да ги обявим така, докато не получа окончателен ревизионен акт”, посочи обвинител №1.

Летище София и БДЖ с блокирани сметки

Данаил Папазов
Летище София и БДЖ имат блокирани средства в сметки на КТБ. След заседание на Министерския съвет министърът на транспорта Данаил Папазов обясни, че по-големите блокирани суми са главно на тези две дружества. Средствата на летището са гарантирани като залог по дело, а БДЖ има блокирани около 2 млн. лв. от разплащателни сметки. Той обаче увери, че няма проблем със заплатите на работниците и служителите, защото други банкови сметки функционират нормално.

Одиторите влязоха в КТБ и „Креди Агрикол”

СНИМКИ МОНИТОР
Одитори проверяват изцяло финансите на КТБ.
Започна заявената от БНБ и правителството проверка на активите и пасивите на банковата група КТБ, включително на кредитния и инвестиционния портфейл.

Това обявиха от централната банка, която вкара квестори в КТБ и дъщерната й „Креди Агрикол“ миналата седмица и ги постави под специален надзор.

Проверката в КТБ се извършва съвместно от „Делойт Одит“ ООД, „Ърнст енд Янг“ ООД и „Афа“ ООД. Проверката в „Креди Агрикол“ се прави само от „Афа“ ООД.

Проверката ще завърши в рамките на десет работни дни.

Междувременно с цел ускоряване и оптимизиране на работата управителният съвет на БНБ извърши ротация на квесторите. Станислав Лютов и Елена Костадинчева, досега квестори на „Креди Агрикол“, са назначени за проверяващи на КТБ.

Христина Стамова, досега квестор на КТБ, е назначена в „Креди Агрикол“ заедно с Божидар Аршинков, междувременно заменил Славияна Данаилова-Велева.

Промяната цели големината на екипите на квесторите да съответства на обема на работата с оглед на различната големина на двете дружества от групата КТБ, обясниха от БНБ.

Междувременно стана ясно, че ВТБ „Капитал” – инвестиционното дружество на руската банка ВТБ, не планира да предостави ликвидност или капиталови ресурси на КТБ. Информацията беше публикувана на сайта на ВТБ „Капитал”. Дружеството има около 9,1 на сто от акциите на КТБ. От самото начало експозицията към КТБ не е надвишавала 10 млн. евро и впоследствие е била напълно хеджирана.

В МВР няма сигнали за заплахи срещу банкера

В МВР няма подадени сигнали за заплахи срещу банкера Цветан Василев. Това потвърди вчера главният секретар на ведомството Светлозар Лазаров.

Той уточни, че за сметка на това преди време на депутата от ДПС Делян Пеевски е било решено да бъде дадена охрана от НСО. От думите на Лазаров стана ясно, че решението е било свързано със заплаха за живота на парламентариста. „Има комисия, в която участват главният секретар, председателят на ДАНС и ръководителят на Националната служба за охрана, и тя определя кои са застрашените лица, които ползват специализирана охрана от НСО. Има решение такава охрана да се даде на господин Пеевски, но той не я ползва към момента”, заяви Лазаров. /Момитор/