AES обяви, че ще брани докрай интересите си в България

Американският енергиен гигант Ей И Ес (AES Corporation) обяви, че ще брани докрай интересите си в България, след като. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заведе жалба до Европейската комисия във връзка с цените на електроенергията, изкупувана от двете американски централи в „Марица изток“.


В официално съобщение от централата в Арлингтън, щата Вирджиния, се казва, че ДКЕВР е ограничила възможността на Националната електрическа компания (НЕК), която изкупува продукцията на „Марица изток1“, да прехвърля част от разходите за производство към регулирания пазар.

„Освен това ДКЕВР препоръча на НЕК да започне преговори за коригиране на договора за изкупуване на енергия, включително за изваждане на един от блоковете на „Марица изток 1“ от този договор и намаляване с 30% цената за останалите. Всички тези действия може да се отразят на финансовите резултати на „Марица изток 1″ и Ей И Ес“, се казва в съобщението.

Американците допълват, че смятат договора за изкупуване на енергия за обвързващ и НЕК и че компанията им в България ще предприеме всички необходими мерки за защита на интересите си – било чрез преговори с НЕК, било чрез прилагане на правата, които й предоставя договорът за изкупуване на произведената енергия.

От Ей И Ес съобщават още, че неотдавна са обжалвали пред Върховния административен съд (ВАС) решенията на ДКЕВР и, ако се наложи, ще потърсят други средства. „Марица изток 1″ ще продължи да работи в партньорство с НЕК, правителството на България и техните кредитори – консорциум от 25 международни банки, предвождани от Европейската банка за възстановяване и развитие“, се казва още в текста.

Председателят на регулатора Боян Боев обяви вчера, че ДКЕВР е завела миналата седмица две жалби до Европейската комисия.

Тази, която засяга американците, твърди, че има нарушаване на общностното право чрез предоставяне на неправомерна държавна помощ на „Ей И Ес – 3С Марица-изток 1“ и „Контур глобал Марица-изток 3“.

Това е свързано с подписаните през 2001 г. дългосрочни договори, които задължават Националната електрическа компания да изкупува цялата електрическа енергия, произвеждана от централите, на фискирана цена.

Боев обясни още, че регулаторът е помолил ЕК двата договора да бъдат временно спрени до установяване дали има или не държавна помощ. Не стана ясно обаче какво ще се случи на 1 юли, когато новите цени на тока трябва да влязат в сила, тъй като е малко вероятно дотогава да има решение от ЕК. /Дневник/