Съдебната власт обяви, че ще фалира до две седмици

Съдилищата и прокуратурите ще спрат да си плащат тока и водата

Ден след като лекарският съюз обяви, че през септември здравната система ще фалира, ако не се предприемат спешни мерки, Висшият съдебен съвет (ВСС) съобщи, че съдилищата и прокуратурите имат пари за още две седмици. След това ще трябва да влязат в дългове и няма да си плащат тока, водата и другите режийни. Бойкот по тази линия вече обявиха големите бизнес потребители на ток, които са недоволни от по-високата цена от 1 юли.

Причината за предстоящия фалит е, че бюджетът за издръжка бил изчерпан, а нови пари не са отпуснати. В същото време обаче магистратските заплати са гарантирани, тъй като те са по друго перо от бюджета на съдебната власт. Няма обаче пари за увеличението им, както и средства за изплащане на обезщетения, които се дължат при пенсиониране. Освен това съдебната власт дължи стотици хиляди левове за различни експертизи по дела. В четвъртък стана ясно, че само Софийският районен съд има да плаща близо 900 хил. лв. на вещи лица.

Повод да се съобщи за опразнените банкови сметки стана искането на шефа на районния съд в Раднево да му се отпуснат пари за дограма на сградата. Председателят на бюджетната комисия във ВСС Михаил Кожарев коментира, че същият съдия е обзавел кабинета си със собствени средства, което било недопустимо.

Казусът с Раднево накара съдебните кадровици да попитат правосъдния министър Зинаида Златанова какво се случва с искането им за 19 млн. лв. допълнително, което бе отправено до Министерския съвет още през април. „Да ви кажа честно, от вчера не съм се интересувала“, заяви тя. И после допълни, че от финансовото министерство я питали кое е по-важно – дали парите за издръжка, или тези за увеличение на заплатите. От ВСС единодушно заявиха, че и двете неща са много важни, защото в някои ведомства вече имало увеличение на заплатите, но в съдебната система – не. Все пак кадровиците се обединиха около позицията, че издръжката е по-важна, защото засяга всички граждани. Искането им за по-високи заплати обаче също се запази. За него са нужни 25 млн. лв.

Съдебната власт има проблеми с бюджета си всяка година. Те започват още при сметките. Обикновено изпълнителната и съдебната власт изготвят два самостоятелни бюджета, които силно се различават един от друг. ВСС традиционно иска десетки милиони повече, но в крайна сметка получава малко над последния си бюджет. Правителството пък обикновено залага повече собствени приходи за системата, които се генерират от различни такси. По традиция магистратите се оплакват, че не могат да закърпят бюджета си, и искат таксите да се увеличат.

Проблем с издръжката също възниква всяка година. Причината е, че от 3-4 години тези суми не са актуализирани, а в същото време цените се покачват. Така на практика се оказа, че тази година системата е започнала с 55% по-малко средства. През миналата дупката от около 20 млн. лв. е компенсирана с бюджетния излишък от 2012 г. Тъй като през 2013 г. парите, идващи от държавата, не са увеличени, излишък няма. /Сега/