На 29 години Прокопиев разграби България

Депутатът: Костов е сакралният „Кой”, той го награди с държавни активи на смешни цени

Дилян Пеевски

„Преди да се изкарва целият в бяло и да бъде ментор на обществото, нека г-н Прокопиев си признае как на 29 години стана гордият собственик на “Каолин”, “Дамяница” и на други сериозни държавни активи. И как ги придоби за жълти стотинки.” С този призив депутатът от ДПС Делян Пеевски коментира пред агенция ПИК нападките в национален ефир на олигарха Иво Прокопиев и мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев.

Докато прокуратурата го издирва под дърво и камък, за да му връчи призовка, скандалният банкер, който все още се крие зад граница, даде от чужбина интервю за една-единствена медия – bTV. Пред същата телевизия интервю вчера даде и Прокопиев, като мишена и на двете изявления беше Пеевски.

В отговор депутатът призова Прокопиев да си припомни как е стартирал дейността си.

„Искам момчето на Иван Костов да отговори – и на мен, и на българите. Чак след това Прокопиев да се обяснява за всеки друг, да сипе кал както и колкото реши. Време е да разберем как един млад, прохождащ репортер стана горд собственик на огромни държавни активи, на предприятия, на цели сектори от производството. Вие чували ли сте друг подобен случай?”, коментира депутатът. Пеевски заяви, че има отговор и на „любимия сакрален въпрос на обществото напоследък – Кой?”.

Кой подари активите на Иво Прокопиев?

Но няма само да питам, а и ще отговоря – Иван Костов”, заяви народният представител. „Кой на кого е бушон, кой зад кого седи? Нека се вгледаме кой стои зад разграбването и престъпната приватизация на България. Кой създаде този псевдоелит? Това е Иван Костов…”, допълни още парламентаристът, като настоя скандалният бизнесмен и обкръжението му „да се осъзнаят” – да си дадат сметка, че нямат право да се правят на ментори, след като са се облагодетелствали от държавата, и „панически да търсят начини да изкупят вината си и да са полезни на обществото”.

Депутатът беше категоричен, че Прокопиев и приближените му трябва да върнат на хората онова, което са прибрали на „смешни цени” от тях. „Какви занижени – на смешни цени!” Пеевски призова и банкера Василев да отговори на въпроса „как и защо управляваната от него банка е отпуснала кредити, десетки пъти надвишаващи допустимото по закон, на фирми – пощенски кутии”.

„За 13 години не чух нито едно истинско обвинение срещу себе си. Подплатено с факти, с доказателства. Само някой рекъл, някой казал… Така ме омаскаряват вече 13 години без факти и доказателства персони с користни бизнес и политически цели”, заяви парламентаристът и допълни, че в момента „удобното оправдание Пеевски” пак е на дневен ред. „То отново се използва за прикриване и смачкване на проблеми и въпроси, на които самият г-н Василев дължи отговор”, настоя депутатът, който в сряда пред „24 часа” обясни, че Цветан Василев го атакува, тъй като е отказал да подкрепи амбициите му да стане премиер.

Вчера Пеевски допълни, че вместо да „сипе лъжи, за да прикрие вината си” и да „пробутва пред медиите платени клакьори, за да симулира всенародна подкрепа за себе си”, мажоритарният собственик на КТБ трябва да даде отговор на въпросите защо банката е кредитирала с милиони свързани с Василев фирми. Парламентаристът вече е депозирал и писмо до КТБ, в което настоява за извинение за публичните нападки срещу него, в които се тиражират лъжи. „Аз лично нямам никакви кредити към тази банка, а всички кредити на фирми на моето семейство се обслужват редовно”, категоричен бе Пеевски.

Той коментира и твърдението на Цветан Василев пред bTV, че депутатът пращал хора да искат подкупи от негово име. Народният представител заяви: „Не мога да го твърдя със сигурност, но може би Василев има такива практики – да си ползва името за нередни неща.

Аз нямам такава практика, пак се е объркал”. Пеевски коментира също, че медиите, които доскоро са били собственост на неговото семейство, са едни от „най-четените и харесвани в България”, защото предоставят ясна, достоверна и интересна информация. /Монитор/