Шествия в 15 града за прегазения Паоло

Почернената майка: „Дори убиецът му не заслужава такава болка”

Хиляди хора от 15 града излязоха по улиците в памет на убития в Стара Загора 4-годишен Паоло Иванов. В понеделник момченцето бе прегазено на пешеходната алея в центъра на града от бизнесмена Георги Сапунджиев. Той е обвинен в убийство по непредпазливост, а в петък съдът го пусна под домашен арест.

Според майката на Паоло Красимира по някаква щастлива случайност при инцидента не е загинало и друго дете. „Господ пак е бил донякъде поне с другото семейство, двете дечица караха почти едно до друго. Никой не заслужава такова нещо, не заслужава да изпита такава болка, дори и убиецът на сина ми. Една малка душичка никога няма да познае какво е любовта, никога няма да има първи учебен ден. Това е нечовешка мъка”, каза през сълзи тя пред bTV.

В града на липите, София, Пловдив, Пазарджик, Русе, Варна, Пазарджик, Ямбол, Бургас, Шумен и редица други майки с малки деца и колички поискаха незабавни промени в Наказателния кодекс. Те настояват наказанието за убийство на пътя да стане 15 г. затвор, да няма възможност за споразумения и подсъдимите да имат забрана да напускат страната. Протестиращите призовават и за цялостно обезопасяване на пътните зони около училища, детски градини, детски площадки, автобусни спирки.

Родителите на сгазената преди 5 г. ученичка от Математическата гимназия в Русе Петя Йорданова настояват за ефективни присъди за шофьорите-убийци и отнемане на книжката им за цял живот. Във Варна съпровождани от моторизирани полицаи хората преминаха по пешеходната зона на града и стигнаха до Съдебната палата.

Няколко деца носеха черни плакати с изписани призиви към шофьорите: „Искам да живея, намали скоростта”, „Ние не сме заплаха за вас, не ни прегазвайте” и др. Протестиращите отрупаха стъпалата пред входа на съда с цветя, плюшени играчки, свещички и призиви за спиране на убийствата на пътя. Същото направиха и стотина пред парламента в София. В Стара Загора хиляди оставиха цветя и играчки на лобното място на Паоло. /Монитор/