Енергиен шеф №1 спечелил над 1 млн. лева за година

Малко над 1 млн. лева е спечелил шеф № 1 в държавната енергетика Георги Христозов през миналата година. Това показва декларацията му пред Сметната палата, публикувана в петък.

В сумата е включена и заплатата на Христозов, която той получава като председател на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ). По-голяма част от дохода му – 815 000 лева, идва от „друга стопанска дейност“, 131 000 – от наеми, и 71 309 лева – от трудови договори.

До средата на миналата година Христозов беше изпълнителен директор на държавния ТЕЦ „Марица – изток 2“. Още тогава той се похвали, че за периода от 2000 г. до 2013 г. е внесъл в държавния бюджет над 2,2 млн. лева данъци.

За година депозитите на Христозов са се увеличили с 95 000 лева и вече достигат до 3,57 млн. лева, показва декларацията му. Единствената кола, която се води на негово име, е „Лада Приора“, купена през 2010 г. за 10 300 лева.

Неговият колега в съвета на директорите на БЕХ Илко Желязков пък е сред най-задлъжнелите в държавната енергетика. Според декларацията му той дължи ипотечни заеми за 478 хил. лева. За сметка на това заедно със съпругата си Цецка притежава 5 апартамента в София, два парцела и една къща.

Третият член на Съвета на директорите на БЕХ и изп. директор Иван Йончев все още не е внесъл декларацията си.

По-нестандартна покупка през миналата година е направил един от членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) – Еленко Божков. Той си е купил половин ветроходна лодка, изработена по поръчка за 50 хил. лева. Парите за нея Божков е осигурил чрез заеми.

Пак през 2013 г. е изтеглил потребителски кредит за 40 хил. лева. Отделно на влог държи 25 хил. лева и има участия в три частни фирми.

Шефът на ДКЕВР Боян Боев заедно със съпругата си Данилина залага на недвижимото имущество. Той притежава два апартамента в Стара Загора и един във Варна. Според декларацията му те са купени със заеми и чрез заплати.

Придобитите от него доходи за 2013 г. възлизат на над 153 хил. лева. Вози се в „Мерцедес“, купен през 2012 г. за 14 200 лева. С по-скъпи коли могат да се похвалят членовете на регулатора Илиян Б. Илиев, който има „Лексус“ за 20 000 лева и Илиян Х. Илиев, който през миналата година си е купил БМВ за 15 200 лева.

Шефовете на останалите по-важни държавни регулаторни органи – Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за регулиране на съобщенията и Комисията за финансов надзор, не декларират промени в имущественото си състояние. Същото е и с изпълнителните директори на приходните агенции. /Труд/