Орешарски няма да подава оставка, ще прави промени в кабинета

Премиерът Пламен Орешарски потвърди, че ще има промени в правителството след консултации с двете парламентарни групи, които го подкрепят – БСП и ДПС.

oresh_barozu

Той не пожела да уточни към кои сектори има забележки и обеща да направи оценка на слабите сектори, когато мотивира персоналните промени в кабинета, които са наложителни и заради избора на екоминистъра Искра Михайлова за евродепутат.

Попитан колко ще бъдат сменените министри – 5-6 ли, той отговори: „Чак толкова не, по-малко“. На въпрос дали усеща достатъчно подкрепа от големия и малкия коалиционен партньор Орешарски каза: „Ако не усещам, ще подам оставка“, а след това отговори, че на този етап не усеща колебание в подкрепата нито на БСП, нито на ДПС.

На друг репортерски въпрос той заяви, че оставката е в джоба му от първия ден на поста. С такова усещане трябва да бъде всеки премиер, вицепремиер, министър, защото това не са щатове, а длъжности, които за определен мандат трябва да свършат определена работа по програмата, в нашия случай на експертно-програмен кабинет това важи в по-голяма степен, отколкото за партиен, коментира Орешарски.

Той посочи, че не изключва никакъв вариант за развитие на ситуацията, в това число и ново правителство в рамките на този парламент. Кой точно ще бъде премиер е въпрос на двете парламентарни групи, които подкрепиха правителството ми. Заявявал съм и досега, че до момента, до който имам подкрепата, си върша работата, без да се интересувам от хоризонти – утре или след три години това не е интересно, добави той.

Попитан за номинации за нов еврокомисар от България, Орешарски каза, че се мисли върху такава. Моето мнение е, че не трябва да прибързваме, трябва да проследим първо европейския дебат, номинацията на председателя на ЕК, за да може и ние да се ориентираме към окончателен избор с оглед на крайната цел – тя не е кой като личност ще бъде еврокомисар, а с каква кандидатура България ще има по-силен портфейл, посочи Орешарски.

На въпрос какъв трябва да е ресорът, той посочи, че му се иска голям ресор, защо не и енергетика, обаче трябва да бъдем реалисти и да си даваме сметка, че нашето влияние в Общността не е чак такова, че да изберем ние портфейла. Предстоят дискусии и с факторите в Брюксел, добави той.

На въпрос за критичната ситуация в Спешна помощ и оставка на здравния министър Таня Андреева, Орешарски посочи, че Спешната помощ е проблем и дори в програмата на правителството е приоритет. Сигурно не сме направили достатъчно, но последният неприятен случай е още един повод да се прегледа цялостното функциониране на системата и да се работи върху слабите пунктове в нея. Безспорно заплащането е доста важно, за да могат да се привлекат и кадри, добави той. Това трудно може да се направи за кратко време, каза Орешарски.

По повод неуспелия днес вот на недоверие за провал на енергийната политика, Орешарски каза, че гледа на него като доверие за продължаване на усилията за оздравяване на енергетиката. В управлението емоциите не са добър съветник. Според Орешарски близо 90 на сто от социалните ангажименти на правителството са изпълнени, тъй като това е доста важен приоритет на БСП.

Той призова опозицията да обясни добре пред обществеността как за 3.5 години изхарчи 8 млрд. лв. – 4 млрд. лв. резерв и толкова нови дългове. И си пожела нов вот на недоверие за фискалната политика, дори го очаквал, защото опитът досега показвал, че ГЕРБ винаги подбира слабите за себе си теми за искане на недоверие на правителството.

БСП е по-голямата измежду двете, които подкрепят кабинета, и е напълно нормално да подкрепя кандидатурата на Мартин Шулц за председател на Европейската комисия, а на последния Европейски съвет заявих, че принципно подкрепям кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК, защото той има повече гласове в Европейския парламент, отколкото Партията на европейските социалисти.

Премиерът анонсира, че в удобно за парламента време, ще представи отчет за първата година на управлението си, която се навърши на 29 май. /Дневник/