Съдът даде 4 години затвор на Цветанов

4 г. затвор получи бившият вътрешен министър Цветан Цветанов за отказа си да разреши използването на СРС-та през 2009 г.

В препълнената зала 11 на Съдебната палата в 17 ч съдия Тони Гетов произнесе първата осъдителна присъда срещу зам.-председателя на ГЕРБ.

Цветанов трябва да изтърпи наказанието си в затворническо общежитие.

Минути след като чу присъдата, германският му адвокат Ханс Петер Ул хвърли пред журналистите бомбата, че е получил информация за оказван натиск върху съда. (виж какво каза тжой по-долу).

Прокурорът Калоян Ангелов обаче не криеше задоволството си. В пледоарията си в 10 ч при закрити врата той поиска 3 г. условно за Цветанов.

“Много съм доволен от присъдата, макар и да не е влязла в сила”, каза Ангелов.

Това е втори случай за последните месеци, при който състав от СГС дава значително повече, отколкото иска прокуратурата. През март прокурорите искаха 3 г. условно за бившия шеф на Комисията за предотвратяване на конфликт на интересиФилип Златанов, но той получи 5 г. затвор.

“Нали знаете какво се случва в държавата. Това нормално ли е?”, обърна се Цветанов към медиите, излизайки от залата.

Той не скри, че дошъл много песимистично настроен към съда, след като още на летището в четвъртък Ул му казал какво е научил.

От мотивите на съдия Гетов стана ясно, че вината на бившия МВР шеф е, че е отказал да изпълни съдебен акт, като не е дал съгласие да се използват СРС-та срещу бившия антимафиот от Велико Търново Орлин Тодоров и разследваните Милен Иванов и Пламен Вачков.

Цветанов е написал 6 пъти “не” с по две и три удивителни на разрешенията, дадени от съдия.

“Министърът не може да пренарежда и преразглежда съдебен акт”, каза съдия Гетов. Близо 20 минути той мотивира присъдата.

Съдията посочи, че през целия си мандат като министър Цветанов не е отказвал на други искания за СРС.

“Явно връзките на Орлин Тодоров или на друго лице са надделели”, каза магистратът.

От думите му стана ясно, че бившият министър не е имал право по закон да стори друго, освен да даде разрешение.

Съдия Гетов подробно мотивира и размера на наказанието. Като смекчаващо вината обстоятелство посочи, че Цветанов не е осъждан.

“Стореното от него обаче е със завишена степен на опасност, защото е бил министър и вицепремиер и е имал огромен властови ресурс”, каза съдия Гетов.

В началото на делото през ноември адвокатът на Цветанов Менко Менков поиска отвод на съдия Гетов, защото баща му ремонтирал преди години вила на бившия министър.

Съдията отказа да се оттегли, защото Цветанов не бил сред приятелите на баща му.

Утре Цветанов отново ще бъде в Софийския градски съд, където срещу него тръгва трето дело. Вчерашната присъда не е окончателна. Предстои делото да се гледа от апелативния съд, който доскоро се оглавяваше от Веселин Пенгезов.

Адвокат Ул: Имало е натиск. Ръцете на съдията трепереха

Преди днешното заседание от съвсем доверени източници получих сведения, че е упражнен натиск върху съда г-н Цветанов да бъде осъден, каза Ханс Петер Ул.

“Очевидно съдът не удържа на натиска. Вие видяхте как съдията с треперещи ръце прочете присъдата.

Аз съм уплашен от състоянието на правовата държава в България. Това е една непоносима ситуация и Европейският съюз трябва незабавно да се занимае със състоянието на правовата държава”, добави той.

Цветанов пък каза, че знае кой е източникът, но няма да го посочи. Според него това щяло да стане ясно в докладите, които Ул ще напише до Европейската комисия. “Жалбата я написахме, преди да приключи делото, защото предусещахме такова решение”, добави адвокат Менко Менков.

Цветанов пък цитира Румен Петков, че прокуратурата се е превърнала в джобно ножче. /24часа/