4 партии със сигурни депутати в Брюксел

Националистите и сините аут. 22 000 нашенци гласуваха зад граница

4 от участвалите във вчерашния евровот формации със сигурност ще пратят свои представители в ЕП. Това показаха данните на социологическите агенции след приключването на изборния ден. Според данните на „Галъп” и „Алфа рисърч” например партията на Бойко Борисов води с 28-30% от пуснатите бюлетини, второто място е за БСП, за която са гласували 18-20% от избирателите, третото за ДПС (18-19.2%), а четвъртото за „България без цензура” (около 11%).

Реформаторският блок е на кантар за мандат в ЕП. Според някои социологически агенции формацията вкарва един евродепутат с около 6,5% от гласовете.

От „Медиана” и „Сова харис” обаче съобщиха, че реформаторите остават под бариерата от около 5,4%. Ако все пак те излъчат свой човек, 5 формации ще си поделят всички 17 места в ЕП. От „Алфа рисърч” преброиха, че ГЕРБ ще прати в Брюксел 6 свои депутати, БСП по всяка вероятност – 4, ДПС – също 4, ББЦ – 2 и РБ -1.

Предварителните резултати сочат още, че е възможно също така вторият в листата на реформаторите Светослав Малинов да измести водача Меглена Кунева и евентуално да замине вместо нея за Брюксел. Тъмносините предварително бяха призовани да поставят „X” или „V” срещу неговото име, а над половината от пуснатите за РБ бюлетини са с отбелязан преференциален вот.

Общо около 40% от избирателите са използвали възможността за преференция като най-често към тази опция са прибягвали именно реформаторите.

От ЕП отпадат със сигурност българските националисти. „Атака” събра под 4% от вота и вече няма да има свой представител в Брюксел и Страсбург. Досегашният такъв Слави Бинев, който се яви на вота заедно с НФСБ, също се прощава с мястото си в ЕП. Тотален провал претърпяха и отцепилите се от БСП завераджии от коалицията около АБВ на Георги Първанов, чиято дясна ръка

Ивайло Калфин също ще каже сбогом на ЕП

В София най-много гласове (35%) е спечелила ГЕРБ, следвана от БСП и РБ, за които вота си са дали по 19% от пусналите бюлетина столичани. В селата пък първенец е ДПС с 41% подкрепа. Сред младежите от 18 до 30 години отново печели ГЕРБ с 26%, а втората позиция е за ДПС с 25%. Тези от 31 до 60 години също са предпочели формацията на Борисов, а хората от третата възраст – БСП, която е спечелила доверието на 37% от тях.

Избирателната активност вчера е била около 35%, което означава, че до урните са отишли над 2 млн. души.

Веднага след оповестяването на резултатите от екзитпола в централата на ГЕРБ отвориха шампанско и започнаха да скандират „Победа”. партията отсвири обаче прескомференцията в НДК с аргумента, че все още резултатите не са окончателни. БСП пък спешно свика изпълнителното си бюро.

Червените призоваха обаче преди да се правят каквито и да било заключения, да се изчакат окончателните резултати от вота, тъй като при предишни избори се стигало до сериозни корекции. /Монитор/