Земетресение разлюля Пловдив и Южна България

Силно земетресение, продължило повече от минута, беше усетено в Пловдив и в цяла Южна България. По първоначална информация трусът е бил с магнитуд 6.9 по скалата на Рихтер и е усетен в цялата страна по данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен институт. Оттам посочват, че епицентърът е бил извън България, в района на Егейско море, на едва 2 километра дълбочина, а точният час – 12,25 часа бълг. време.  По информация на Български Сеизмологичен институт епицентърът е бил в района на гръцкия остров Самотраки.

След първото и най-силно земетресение, в 12,31 и в 12,34, са последвали два вторични труса, които са усетени по-леко и само в южните райони на нашата страна. Впоследствие се е активирало огнище на изток в морето между Самотраки и полуостров Галиполи, Западна Турция където най-силният трус е бил от 4.6 степен. В 14.18 ч. е имало трус 4-та степен. В 14.33 отново е имало трус около Самотраки със степен 4.7.  По данни на МВР в България няма данни за жертви, пострадали или щети.

map

В първите минути след труса сигналът и на трите мобилни оператора изчезна впоследствие на много места прекъсна и интернет. В Пловдив доста хора споделиха, че секунди преди първия трус са се почувствали зле и са имали световъртеж. Кореспондентът ни от Кърджали съобщава: „Хората се оплакаха, че са усетили силно люлеенето на земята в хранителен магазин, където стоката изпопадала от рафтовете. Клиенти на заведенията пред „Рилите” също са усетили силно труса и посочват, че дори имало счупени стъкла в едно от бистрата. Пред голяма част от жилищните сгради са се събрали хора ,които се страхуват да се приберат по домовете си.“