Днес е Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост

По традиция, започнала от ХІХ век, на 24 май се отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Това е празникът на създателите на глаголицата, основа на кирилицата, която се използва и до днес у нас – Светите братя Кирил и Методий.

Близо 200 милиона души по света използват кирилицата в момента. Освен българите, това са и сърбите, черногорците, руснаците, украинците, белорусите, а също и монголците.

Също по стара традиция празникът ще се отбележи с тържества в цялата страна. Празнични шествия по случай 24 май ще има в София и в много градове в страната.

С тържествено общоградско шествие до паметника на светите братя Кирил и Методий ще започне и тази година честването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в столицата. Началото на шествието е в 10 ч., от Националния археологически музей.

В 11 ч., пред паметника на Св. св. Кирил и Методий пред Националната библиотека ще започне официалната церемония. Поздрав към присъстващите ще отправи кметът на София Йорданка Фандъкова. Писателят и драматургът Теодора Димова ще произнесе официално слово, посветено на празника.

Водещ на церемонията ще бъде актьорът Даниел Цочев, а в програмата участват хор на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и Гвардейският представителен духов оркестър.

Стихотворението „Аз съм българче“ от Иван Вазов ще изпълнят първокласниците Александра Борисова и Константин Бояджиев. Тържествен водосвет ще бъде отслужен от свещеници на Българската православна църква.

От името на официалните лица на паметника на Св. св. Кирил и Методий ще бъдат поднесени венци и цветя от гвардейци венценосци.

След церемонията, гостите на празника ще могат да разгледат изложбата „Майските православни празници в църковния календар“ в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

В 12 ч. в Софийската градска художествена галерия президентът Росен Плевнелиев ще открие фотоизложбата „По следите на Св. Св. Кирил и Методий“, организирана от Посолството на Словашката република в България.

В 18.30 ч. държавният глава ще бъде домакин на традиционния прием, който ще се състои в сградата на Националния исторически музей. /Дневник/