GSM и камера издали серийния обирджия Иван Василев

С нова присъда за серийни обири се сдоби вчера страшилището от Сахаттепе Иван Василев. Десет години ще прекара в затвора 31-годишният мъж, който миналата пролет вилня из тотопунктове и магазини в центъра на Пловдив. Откраднат мобилен телефон и камера в заложна къща издават серийния обирджия, стана ясно в съдебната зала.

Първия удар Василев нанася в тотопункт на бул. “Копривщица” на 15 януари. Влиза маскиран с шапка и тъмни очила, опира дулото на пистолет в гърлото на продавачката с думите: Давай парите, децата ми са гладни, ще те гръмна! Взема 1450 лева и изчезва. По това време Василев и приятелката му Десислава са включени в метадонова програма и се опитват да спрат дрогата. Имат дете на около годинка. С парите от обира изкарват малко повече от месец. От 17 март до 15 април Василев удря два магазина за алкохол и офис на туристическа агенция в центъра на Пловдив.

Всеки път всява страх у жертвите си със заплахи, че ще ги гръмне с пистолета си. Заедно със задигнатите злато, ваучери на мобилни оператори и скъп мобилен телефон плячката му е общо за близо 6000 лева. Василев допуска грешка, като  златните бижута и телефона дава в заложна къща. Веднага след като апаратът е активиран, полицаите започват да го следят. Служителите на МВр разпознават на записа от мобилната камера в заложната къща нападателят от Сахаттепе, който на 25 април м.г. се опитва да убие приятеля си Георги Василев.

Първото дело за опит за убийство продължи близо осем месеца. Василев е осъден на 12 г. затвор, но присъдата все още се обжалва. Делото за серийните обири приключи само за няколко часа, след като Василев направи пълни самопризнания и използва процедурата на съкратеното съдебно следствие.

“И Василев, и приятелката му са наркомани, но се опитват ад излязат от коловоза, държавата е бездушна към тези млади хора”, пледира адвокат Анна Йорданова. Тя изброи колко пъти Василев се е опитвал да си намери работа, но заради досието му на наркоман, осъждан по различни поводи, не може да се устрои. Това е първата присъда на Василев като глава на семейство, а това е единствената здрава скала, върху която може да стъпи психиката му, настоя юристката.

“Искам да се грижа за детето си”, каза в последната си дума пред съда Василев. /Марица/