Германските инвеститори: България е зад Албания по правна сигурност

Честата промяна на закони, корупцията и непрозрачните обществени поръчки са основните критики на анкетираните

Непредвидима правна рамка, липса на политическа и социална стабилност, корупция и непрозрачни обществени поръчки. Това остават основните критики на германските инвеститори в страната според последната анкета на Германско-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), която беше представена във вторник.

Допитването е направено през февруари сред 99 фирми – членки на ГБИТК. Успоредно с него подобни анкети са проведени от германските външнотърговски камари в още 15 страни* от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), като сравнението показва, че в проблемните области България е сред най-зле представящите се държави. Чуждестранните инвеститори обаче са оптимисти за собственото си развитие.

Та са доволни от данъчната тежест и система, както и от ниските разходи за труд тук. Предимство е и членството на страната в ЕС.

Какво показва анкетата

Икономическата обстановка се оценява като задоволителна от преобладаващата част от фирмите (47%), но за 43% тя е лоша и едва 10% смятат, че е добра. Доста по-високи са очакванията за собственото икономическо развитие на предприятията. Въпреки че над половината не очакват промяна през тази година, оптимисти са 41% и едва 6% се опасяват от по-лоши резултати. Добрите им очаквания се подкрепят и от прогнозите им за износ, като най-голям е делът на фирмите (49%), които смятат, че ще увеличат продажбите си навън. Повече служители очакват да имат 41% от компаниите. По-предпазливи са предвижданията им за инвестиции, но все пак 31% планират да повишат инвестиционните си разходи.

Лошата бизнес среда

Добрата обща икономическа картина обаче не се подкрепя от оценката на германските фирми за бизнес средата. България се нарежда на дъното на класацията сред 16-те страни от ЦИЕ по редица ключови параметри. Нито една фирма например не е отговорила, че е доволна от правната сигурност, като по този критерий България е на последно място (след Албания). Законите се променят често и понякога дори си противоречат, което прави средата по-непредвидима, коментираха от камарата. „Всяка инвестиция зависи от сигурността на правната рамка, а в България тя е много динамична“, каза Йорг Золфернер, председател на специализирана комисия по енергетика към ГБИТК и регионален мениждър на EVN.

Критични са оценките от анкетата за политическата и социалната стабилност и прозрачността на обществените поръчки. Традиционно проблемни остават борбата с корупцията и престъпността и работата на публичната администрация. На 12-о място сме и по развитие на инфраструктурата.

Изключително слаби резултати има страната и по отношение на образованието и наличието на квалифицирани работници. По качество на академичното и професионалното образование България заема съответно последна и предпоследна позиция, а трудностите на предприятията да си намерят специализирана работна ръка нарежда страната на предпоследно място.

Германският бизнес отдавна работи за въвеждане на дуалното обучение в България. Идеята е законодателството да е достатъчно гъвкаво, за да могат предприятията, които искат да обучават кадри, да го правят. В Южна Европа е много разпространена практиката, след като завършат хората да започват работа, без да са преминали практическо обучение в училище или в тренировъчна програма в някоя фирма, обясни заместник-управителят на ГБИТК Андреас Шефер. „Това води до стресови ситуации както за работодателя, така и за работника“, добави той.

И някои предимства

Все пак според германските компании България има и доста предимства. За инвеститорите привлекателна е ниската цена на работната сила, ниската данъчна тежест и като цяло добрата данъчна система, както и членството на страната в ЕС.

Любопитна промяна в мнението на анкетираните тази година се наблюдава по отношение на желанието им за въвеждане на еврото. Против са 45% от фирмите, а 42% подкрепят идеята. Миналата година отговорът беше доста по-еднозначен в полза на единната валута.

Едно от обясненията за това са негативните последици, наблюдавани в някои страни веднага след въвеждането на еврото, като поскъпването в Гърция, смята главният управител на ГБИТК Митко Василев. По думите му обаче фактът, че левът е вързан към европейската валута, дава достатъчно предсказуемост и стабилност на фирмите. „Когато една компания оперира с левове, може много бързо да ги обръща в евро“, каза той.

Пак в България

На фона на преобладаващите критики към бизнес средата изненадващо голям дял от анкетираните компании посочват, че отново биха инвестирали в България. Доволни от избора си на бизнес дестинация са 82% от фирмите, което е подобрение от регистрираните миналата година 78%.

Сравнението с данните в останалите 15 държави обаче показва, че по този показател България се нарежда малко под средната стойност за ЦИЕ (83%). Причината за разминаването между като цяло негативната оценка за средата и готовността на фирмите пак да инвестират в страната е главно в манталитета.

„Немските фирми по-трудно се убеждават да дойдат в България, но когато го направят, остават за дълго“, каза Василев. За разлика от тях например американските инвеститори по-лесно идват, но и по-бързо си тръгват.
/Капитал/