До дни влизат в сила промените, позволяващи директни продажби от фермерите на малки количества продукция

В близките дни се очаква да влязат в сила одобрените измененията в наредба на Министерството на земеделието, която позволява директни продажби на малки количества продукция от страна на фермерите.

Промените дават възможност на производителите да предлагат продуктите си от така наречените „мобилни витрини“. Това обаче не означава, че можем да си купим сурово прясно мляко, от тротоара, подчерта д-р Стоилко Апостолов, председател на фондация за биологично земеделие „БИОСЕЛЕНА“

Това, което много настоявахме, е да се разшири възможността за продажба, тоест местата, където могат да продават и това е едно от важните изменения в наредбата.

С новата модификация от Комисията се разрешава още една, съседна административна област. Сурово непастьоризирано прясно мляко, потребителят да отиде във фермата да види каква е хигиената във фермата. Ако все още смята, че тази хигиена го устройва него, той вече преценява и си купува млякото.

И тези количества също са ограничени в някаква степен, или другият вариант е от млекомат. Това е устройство, което автоматично записва температурата и гарантира, че това мляко, което е сурово, издоено от кравата, не е пастьоризирано, е достатъчно безопасно до момента, в който клиентът си тръгне с бутилката от този млекомат. /БНР/