Euromax продаде златния си проект край Трън

Канадската компания ще получи общо 3.5 млн. долара за правата си върху три находища

Канадската компания Euromax Resources се е разделила с проектите си за проучване на златни находища в България за общо 3.5 млн. долара. Това е станало чрез продажбата на българското дъщерно дружество „Евромакс сървисиз“, което държи правата върху находището в Трън, както и върху „Бабяк“ и „Златарица“, където се правят проучвания. От компанията не уточняват кой е купувачът, но от съобщението става ясно, че сделката най-вероятно е свързана с „Асарел-Медет“. Преди две години най-голямата медодобивна компания в страната купи друго дружество на Euromax – „Трейс рисорсиз“, която държи правата за находищата „Брезник“ и „Ракитово“.

Договорът

Продавачът вече е получил 0.6 млн. долара при подписване на договора, а още 2.1 млн. долара трябва да бъдат преведени до 9 май 2014 г. Разликата до цялата сума ще бъде задържана от купувача като гаранция за евентуални претенции.

В случай че такива не се появят, 0.5 млн. долара ще бъдат платени до края на 2015 г., а останалите 0.3 млн. долара до края на 2018 г., става ясно от съобщението на Euromax. Като част от споразумението канадската компания се е отказала от правото си да получава част от бъдещите приходи от продажбата на руда от „Брезник“. Става дума за т.нар. net smelter return, които са в размер на 1.5% от брутния приход от определени количества от първото добито злато и сребро там. Фактът, че договорът за Трън е обвързан с този в Брезник, означава, че сегашният купувач е самата „Асарел-Медет“ или най-малкото свързано с нея дружество.

Сделката за Брезник беше подписана през април 2012 г., като купувачът се ангажираше да плати общо 3.5 млн. канадски долара за 100% от „Трейс рисорсиз“. Миналата есен стана ясно, че „Асарел-Медет“ е платила и последната част от договорената цена, но първоначалното споразумение е било променено. Повече подробности не бяха съобщени.

Ново дружество

След като покрай продажбата на проектите си Euromax се раздели и с две от местните си дружества, компанията е създала нова фирма за геоложки проучвания в България. Компанията „Евромакс екплорейшън сървисиз“ (ЕЕС) е регистрирана в края на януари тази година. Към нея са прехвърлени и ключовите служители от „Евромакс сървисиз“, включително старшият вицепрезидент по проучванията в Euormax Димитър Димитров, който става управител на новото дружество. Като част от преструктурирането и заради новата си длъжност Димитров вече няма да бъде вицепрезидент, но ще продължи да се занимава с другите проекти на Euromax, посочват от компанията.

Проектите й са на Балканите и включват златни находища в Македония и Сърбия. Част от приходите от продажбата на активите в България ще бъдат използвани за финансиране на дейностите в находище „Иловица“ в Македония, където преди две години компанията получи концесия за добив.

Находището

Запасите в Трън се оценяват на 35 тона злато и 451 тона сребро. Данните от окончателния геоложки доклад станаха известни преди две години, след като в края на 2011 г. дружеството получи удостоверение за геоложко откритие. След това компанията трябваше да направи ОВОС, да регистрира търговско откритие и да подаде заявление за концесия. Засега не е ясно на какъв етап е проектът.

Другите две находища – „Бабяк“ и „Златарица“ в Югозападните Родопи, са на по-късна фаза. Проучванията край Трън започнаха през 2003 г. Самото находище е уникално по своите характеристики. Макар че съдържанието на металите като цяло не е голямо, видът на рудата позволява да се извлича голяма част от тях, и то при сравнително ниски енергийни разходи. По изчисления на компанията от „Трън“ икономически изгоден е добивът на 17.7 млн. тона руда. /Капитал