Треска за 40 млн. в бизнеса с боклука

Общината иска сметовози с двигател евро 5

Бизнесът, чиято основна дейност е боклукът, е в трескаво очакване на обществената поръчка, която ще бъде обявена в община Пловдив след Гергьовден. Грижите за градската хигиена са поверени на общинското предприятие “Чистота”, което от години работи с подизпълнител – частна фирма “КМД”. Договорът є изтича през ноември, но схемата се запазва. Общината отново ще наема техника, защото машините, с които разполага  “Чистота”, не стигат.

Критериите ще бъдат обявени, след като се уточнят окончателно. Но вече се знае, че услугата се възлага за четири години и е на стойност около 40 млн. лева, оповести вчера кметът Иван Тотев. Действащият договор на “КМД” беше за три години и за 30 млн. лева при 408 лева на машиносмяна. Според новите изисквания машините по време на зимните дежурства ще бъдат намалени с над 30.

През последните години те бяха 131, но се оказва, че зимите са топли, сняг почти няма и общината на практика плаща за престой. Това са 4,60 лева за всеки час на машина при денонощен режим в период от 15 ноември до 15 март. Пари за работа се начисляват по друга тарифа и срещу фактури.

Според новите условие зимните дежурства няма да бъдат фиксирани с конкретни дати, защото времето е променливо, често на 15 ноември все още няма сняг, а до 15 март вече е настъпило затопляне. Стартът и финалът на зимните дежурства ще се определят със заповед на кмета. Това позволява по-рано да започнем миенето и метеното на улиците, обясни Иван Тотев.

Рязко се завишават изискванията за екологичен клас на техниката. Кандидатите трябва да имат сметовози с двигател минимум евро 5.

Сега често по улиците вървят таратайки, които създават невъобразим шум през нощта, когато се чистят контейнерите за смет. Графиците за почистването на улиците се запазват. Както и сега, пет пъти седмично ще се мият основните булеварди, три пъти – второкласната пътна мрежа, веднъж – вътрешнокварталните улици.

Чистотата в Пловдив е на най-високо ниво, а с новата поръчка ще гарантираме по-голяма възможност за контрол от страна на администрацията и по-високо качество на обслужването, увери Тотев. /Марица/