Заради покупката на луксозни коли за селата ЕК може да глоби България с 3 млн. лв.

evropaВъпреки че Министерството на земеделието отказа да одобрява проекти за покупката на луксозни автомобили за селските райони, Европейската комисия може да глоби България 3 млн. лв. Причина за това е, че вече са одобрени и платени 14 такива автомобила. Това казва в интервю пред „24 часа“ Явор Гечев, зам.-министър на земеделието.

Той казва и че в аграрното ведомство са получени няколко писма от организации и физически лица с одобрени проекти за покупка на луксозни автомобили с европейски средства, в които обясняват, че ще го съдят. Причина за това е, че в средата на месеца Гечев обяви, че всички подобни проекти ще бъдат спрени веднага, защото ЕК няма да ги финансира.

„Не може да возиш касетките с домати върху еленовата кожа на джипа“, казва в отговор на заплахите заместник-министърът. Той напомня, че покупката на велосипеди и автобуси, които да се ползват за туристи в селските райони, е допустима, но не и на луксозни автомобили. „Луксозната кола не развива по никакъв начин селската икономика“, допълва той.

До края на юни се очаква Министерството на земеделието да изпрати в Брюксел черновата на програмата за развитие на селските райони, проекти по която ще се финансират до 2020 г. По думите на Гечев тя ще е много различна от досегашната, защото екипът е дал много от себе си. Известен проблем е това, че предвидените средства са с 600 млн. лв. по-малко от средствата за предишния, освен това с около 400 млн. лв. ще се покриват плащания и за предишния период и така сумата общо намалява с 1 млрд. лв.

В края на май или началото на юни ще започне приемът на проекти за младите фермери, след като финансовото министерство се е съгласило да финансира от бюджета такива проекти, преди да започне да действа европейското финансиране, съобщава още Гечев. /Дневник/