Таня Андреева: Либерализираме работата на ТЕЛК

Ще либерализираме работата на ТЕЛК. Работата на тези специализирани комисии на места наистина е затруднена, защото към момента има ограничение лекарите или да са само в ТЕЛК, им да са на работа на друго място. Това ще се либерализира, за да може комисиите да работят и хората да не чакат. Това обяви здравният министър Таня Андреева пред Нова телевизия.

„Предвиждаме решаване на проблема, защото с промени в закона ще направим така, че лекарите хем да може да участват в комисии на ТЕЛК, но и да работят на друго място. Така свикването на комисия ще стане по-лесно и хората няма да чакат”, обясни министър Андреева.

Тя добави, че болни няма да се връщат при новия начин на плащане на болниците, който ще е месец за месец. „Предвиждаме да направим баланс между пътеките, защото в момента има пътеки, които са свръхплатени. Тази година ще е трудна, а от следващата година ще е по-спокойно. Услугите над лимита на болницата няма да се заплащат на по-ниски цени”, обясни още Андреева.

Попитана за проблема с хемодиализата, който съществува в няколко града, Андреева сподели, че темата е сериозна и по нея се работи много. „Имаме намерение да поставим апаратура в няколко големи града, така че да помогнем на хората, които се нуждаят. Работи се сериозно по темата”, завърши министъръката. /24часа/