НЕК даде енергото на прокурор

Кашата със зелената енергия забъркана от ДКЕВР през 2012-а

Националната електрическа компания е сезирала прокуратурата за парите, които трите ЕРП-та са си прихванали от дължимите към нея суми.

По последни данни на НЕК става въпрос за 350 милиона лева. Това съобщи вчера министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той беше извикан от депутатите в енергийната комисия в парламента, където вчера бяха изслушани ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-Про”.

Пак вчера изтече и новият 7-дневен срок, който ДКЕВР даде на трите енергодружества за разплащане с НЕК. Това стана с решението за откриване на процедурите за отнемане на лицензиите от миналата сряда. От НЕК съобщиха, че по сметките им не са постъпили дължимите пари. Това означава, че процедурата по отнемането на лицензиите тръгва на пълен ход и на 7 април то ще бъде обсъдено публично в ДКЕВР
НЕК фактурира 100 единици, а ЕРП-тата й плащат 60 единици, обясни образно пред депутатите министър Драгомир Стойнев.

Като принципал на НЕК съм длъжен да реагирам, каза той. Той беше категоричен, че ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-Про” нямат право да си прихващат пари от НЕК. На такова мнение е и депутатът от БСП Таско Ерменков. Той обясни, че в случая става въпрос за взаимоотношения между лицензианти.

И трите ЕРП-та обаче обявиха, че прихващането е законно и е нормална търговска практика. Те обясниха пред депутатите, че проблемът идва от бума на зелената енергия, който се случи от април до юни 2012 г. Тогава производството на ток, което трябва да бъде платено, не е било заложено от тогавашния състав на ДКЕВР в цената на електроенергията.

Министър Стойнев предложи на депутатите да извикат предишните комисари и да бъдат питани защо не са знаели за бума на ВЕИ централите, а ако са го знаели, защо не са го предвидили в цените.

Депутатът от „Атака” Магдалена Ташева каза, че бумът на зелените мощности е бил политически насърчаван
по времето на ГЕРБ, “включително с рязане на ленти“ от бившия премиер Бойко Борисов или от негови подчинени.

Енергодружествата обявиха и направените от тях инвестиции от приватизацията досега. От ЕВН казаха, че техните са за 1,2 млрд. лв. „Енерго-Про” обявиха 494 милиона лева, а от ЧЕЗ – над 760 млн. лв. Депутатите от БСП обаче ги контрираха, че тези суми са им били одобрявани ежегодно от ДКЕВР в цените на еленергията.

Преди началото на заседанието от „Енерго-Про” обявиха, че те също са завели дело пред арбитражния съд във Вашингтон. Искът е заради 46 млн. лв., които не са им възстановени за зелена енергия. Иск пред същия съд подаде и ЕВН.
/Монитор/