Съветът за сигурност при президента ще обсъжда днес ситуацията в Украйна

Президентът Росен Плевнелиев свиква извънредно Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) заради ситуацията в Украйна. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Темата на КСНС е „Рискове пред България, свързани с развитието на кризата в Украйна“.
„Атака“ организира от 9.30 ч. митинг пред сградата на президентството под наслов „Санкциите срещу Русия са санкции срещу България“. Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, депутати , членове и симпатизанти ще подкрепят българите в Крим, които настояват за признаване на референдума и спиране на намесата и санкции от САЩ, НАТО и ЕС.

На заседанието доклади ще изнесат министър-председателят Пламен Орешарски, директорът на Националната разузнавателна служба ген. Драгомир Димитров, както и директорът на служба „Военна информация“ Веселин Иванов.

Очаква се днес да бъде формирана и обща държавна позиция за ситуацията. Миналата седмица парламентарните групи така и не стигнаха до съгласие за единна позиция на Народното събрание за кризата в Украйна. Лидерът на ДПС Лютви Местан призова това да стане на днешното заседание на съвета за сигурност.

На Европейския съвет премиерът Пламен Орешарски коментира, че България е една от страните, които настояват за оценка на въздействието от евентуални икономически санкции на ЕС срещу Русия. България поискала и компенсации, ако бъдат наложени икономически санкции.

Според лидера на БСП Сергей Станишев нашата държава ще бъде първата потърпевша от влошаване на отношенията ЕС – Русия. /Дневник/