Отстраниха ченгетата, издънили командосите в Лясковец

Двамата полицаи от ОДМВР-Велико Търново, които са заподозрени, че провалили акцията на баретите в Лясковец, са отстранени от работа. Със заповед на вътрешния министър Цветлин Йовчев срещу тях е образувано дисциплинарно производство за извършени тежки нарушения във връзка с операцията.Вътрешното разследване е по предложение на шефа на ОДМВР-Велико Търново Христо Христов. „Готов съм да поема отговорността за провалената акция. На момента мога да подам оставка“, заяви вчера полицейският шеф.

В сряда главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обяви пред депутати, че операцията на командосите била компрометирана, след като две цивилни ченгета своеволно отишли да заснемат къщата на Петко Петков и той ги видял. После обаче скрили, че лудият мъж ги е разконспирирал. Така Петков се подготвил за операцията на СОБТ и успя да убие командоса Емил Шарков и да рани други трима.

„Изумен съм как може да се подходи по този начин. Има нещо смущаващо. Не може да си сутринта до колегите си от специализирания отряд за борба с тероризма и да не споделиш, че си забелязан“, каза Лазаров.

Депутатът от БСП Кирил Добрев съобщи, че един от двамата цивилни полицаи е Павел Ангелов, бивш гард на Бойко Борисов, докато бил главен секретар на МВР. „Няма да влизам в този нюанс. Политическите нюанси да ги оставим за политиците. Ще се изясни за колегата какво е работил, командирован ли е, кога е командирован и от кого“, каза Лазаров.

Вчера Павел Ангелов не отговаряше на мобилния си телефон. Не бе открит за коментар и вторият отстранен служител Радослав Георгиев.

Главният секретар съобщи още, че баретите, които проникнали в жилището на Петков, не са стреляли с халосни патрони, каквито информации се появиха.

„Аз съм изпълнил закона. Ако има и най-малки съмнения в хода на проверките, тъй като ще се проверява и моята дейност, ще си подам оставката. Считам, че всеки един, който има вина по веригата, трябва да поеме отговорност“, каза главсекът.

„В МВР не са фалшифицирани документи, свързани с трагичния инцидент в Лясковец. Това са поредните лъжи и манипулации“, обяви вчера зам.-вътрешният министър Васил Маринов. Така той отговори на бившия шеф на НСС Атанас Атанасов, според който вътрешното министерство прикривало следи за случая, като се изготвяли фалшификати със задна дата.

„Организацията на работа в МВР не позволява да се извеждат документи със задна дата. Всичко се проверява от съответните компетентни структури“, допълни Васил Маринов.

Цацаров: Проверяваме всички действия на полицята

Разследването за операцията в Лясковец ще изяснява не само цялостната организация, но и всички обстоятелства през годините, довели до трагичния край. Това стана ясно от първия коментар по темата на главния прокурор.

Сотир Цацаров се изказа и за техническото обезпечаване на отряда за борба с тероризма. „Нищо, че на екрана гледаме каски и тактически щитове. Техническото обезпечаване е проблем. Ако можете, поинтересувайте се какво представлява мобилният им команден пункт“, заяви Цацаров.

Главният прокурор остро критикува политиците и експертите, които коментираха акцията в Лясковец през последните дни. „Използват тази трагедия и всичко друго, включително и недостатъците в МВР, които никой не отрича, за елементарни политически цели“, заяви Цацаров.

Той посочи, че не прави чест на бившите служители на МВР, които говорят за парализа и трагедия в министерството, защото и те са отговорни за това. Самият Цацаров обяви, че няма да дава оценки за операцията по задържането на Петко Петков, докато не свърши разследването, тъй като не желае да влиза в общия хор. /Труд/