Президентът и депутатите минираха евроизборите

Опитите за овладяване на ЦИК доведоха до правни абсурди. И опозиция, и управляващи ще сезират Конституционния съд, а ДПС ще се жалва на дипломатическия корпус

Надпреварата между управляващи и опозиция за овладяване на новата Централна избирателна комисия (ЦИК) доведе до серия от правни абсурди, с решаването на които вероятно ще трябва да се нагърби Конституционният съд. За часове политиците успяха да сътворят един куп гафове, които биха могли да поставят под съмнение дори законността на предстоящите избори.

Всичко започна с действията на президента Росен Плевнелиев, който вчера по обяд реши, че парламентарните сили не могат да се разберат за квотите в ЦИК и ги определи сам. Ползвайки собствена математика, Плевнелиев реши, че ГЕРБ трябва да има 6 редови членове на ЦИК, БСП – 5, „Атака“ и ДПС – по 1. Изборният кодекс го задължи да даде по едно място на още две политически сили – НДСВ и Синята коалиция. Така Плевнелиев определи 15 от 19-те членове на ЦИК.

Според Изборния кодекс останалите 4 места в ЦИК се определят от парламента. Тези 4 места са за ръководството на комисията – председател, двама заместници и един секретар. Те трябва да се разпределят между 4-те парламентарни сили.

Малко след решението на Плевнелиев мнозинството в НС директно обвини държавния глава, че нарушава конституцията и дава едно място повече на ГЕРБ за сметка на ДПС. В пленарна зала бе прието друго разпределение на състава на ЦИК – 5 места за ГЕРБ, 5 за БСП, 2 за ДПС, 1 за „Атака“. БСП и ДПС решиха да не спазват Изборния кодекс и отказаха да подкрепят представител на ГЕРБ в ръководството на ЦИК. За председател на комисията бе избрана Ивилина Алексиева. Тя беше предложена от Института за модерна политика и подкрепена от БСП. Парламентът гласува предложената от „Атака“ Мария Мусорлиева за зам.-председател, както и Севинч Солакова от ДПС за секретар. Бламираната кандидатура на ГЕРБ бе на Маргарита Златарева.

Така вместо 19-членна ЦИК остана с 18 души и в този състав ще проведе своето първо заседание днес.

Депутатите на Бойко Борисов се заканиха още днес пак да предложат Златарева, като очакват „разумът да надделее“. Според Цецка Цачева дебатът в пленарната зала за съотношението на силите в ЦИК изземва правомощия на държавния глава, а това, че нямат представител в ръководството, нарушава Изборния кодекс.

От своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан даде ултиматум на президента да преразгледа указа си, с който ощетява движението. Едва след това можело да се говори за евентуална подкрепа за номинацията на ГЕРБ за зам.-председател. Местан се закани да информира целия дипломатически корпус в България за действията на държавния глава. И се учуди защо президентът е взел от ДПС, а не от БСП.

„Президентът на практика обяви война на Народното събрание“, обобщи ситуацията зам.-председателят на парламента и депутат от БСП Мая Манолова. Според нея Плевнелиев е нарушил и конституцията. Тя не отговори на въпрос дали ще атакуват указа на президента пред Конституционния съд, но по неофициална информация именно това е намерението на социалистите. Актовете на държавния глава се атакуват пред КС. ГЕРБ също се заканиха да сезират КС – заради отказа на НС да излъчи техен представител в ръководството на ЦИК. „Атака“, ДПС, БСП и двамата депутати от „България без цензура“ работят заедно в посока да опорочат изборите“, обобщи от Брюксел лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

По закон всеки недоволен участник в изборния процес може да се обърне към КС, но това трябва да стане след вота.

ТАКТИКИ

Няма проблем ЦИК да работи и в този състав, смятат юристи. Същата теза защити и новоизбраният председател Ивилина Алексиева. Това обаче ще доведе до ситуация, подобна на тази в парламента – проблема с кворума. Решенията на комисията се взимат с мнозинство от 2/3 от присъстващите. Рядко обаче подобни звена работят в пълен състав – така от ГЕРБ със своите шестима представители и един от десницата ще могат да блокират решенията. Проблемът ще се мултиплицира и при формирането на районните и секционните комисии, които обикновено се правят по модела на ЦИК. /Сега/