Цацаров: Използват трагедията в Лясковец за елементарни политически цели

„Не прави чест на експерти, работили в МВР, да обясняват за неподготвеност и трагедия, тъй като те самите са били в тази система.“. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров във връзка със случая Лясковец.

„Когато всичко това се случи, някак си много бързо забравихме, че на първо място това е една трагедия – за семейството на загиналия, в един общ мащаб за едно министерство, защото тук не сме на война да броим загуби от едната и от другата страна. Тук сме в състояние, в което действията по обезвреждане на престъпника не предполагат жертви от страната на хората, които го правят“, добави Цацаров.

Според Сотир Цацаров много бързо се забрави от една страна трагедията на семейството, от друга страна – проблемът, защото такъв съществува, по отношение на техническото обезпечаване на специалния отряд за борба с тероризма. „Нищо, че на екрана гледаме каски и щитове. И вместо това отидохме на вариантите, в които всички дават коментари, а те са две категории. Няма да дам оценка, защото не искам да се присъединя към хора на едните или на другите. За мен хорът на едните има политическа тоналност, която използва тази трагедия и недостатъците в МВР за елементарни политически цели. Много бързо избягахме от реалния проблем. Сякаш чакахме проблемът да стане, за да го политизираме“, каза Цацаров.Той определи като втора страна един куп експерти, всеки от които има реален принос за сегашното състояние на МВР и системата на сигурност. Нищо против телевизионните изяви на тези хора. Но обясняването за неподготвеност, за трагедия и тотална парализа на системата на МВР не им прави чест, защото те самите са работили в тази система. Те самите са работили в тази система и ако тя е в такова състояние и продуцира такава операция, сигурно и те имат някакъв принос”, обясни Цацаров.

„Елемент от предмета на доказването е образуваното досъдебно производство в Окръжна прокуратура Велико Търново. Естествено е, че изследването на абсолютно всички обстоятелства, свързани с разследването там, или изясняването на всички тези обстоятелства, при всички случаи минава през изясняването на цялостната организация на тази организация, както и през изясняването на всичко, което се е случило. Така или иначе, това ще бъде също предмет на разследване от страна на прокуратурата. Ако се установи, че има данни за престъпление, няма проблем материалите да бъдат отделени и да се пристъпи и към разследване с друг предмет. Това ще решат колегите от Велико Търново”, каза още Сотир Цацаров.

Изпратени са постановления за възлагане на проверка до всички компетентни органи – ДАНС, ГД „Национална полиция”, НАП, каза главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с проверката срещу Цветан Василев, Делян Пеевски, Николай Бареков.

„В постановленията са възложени конкретни задачи. Изпратено е дори постановление, което трябва да даде отговор на оплаквания за незаконно поставени пътни знаци на улиците, на които те живеят. Изпратено е и до направление „Банков надзор” в БНБ. В момента, в който всички тези органи, а те вече започват да изпращат документи до прокуратурата, т.е. всичко това се събере, прокурорите от Върховната прокуратура ще направят необходимата оценка”, добави Цацаров.

Прокуратурата не е длъжна да дава документи като преписи от сигнали, каза още главният прокурор. „Изпратени са два сигнала от Цветан Василев. Първият е молба. С тази молба на следващия ден, след който е отправен сигнал от хората, представящи се като членове на „Протестна мрежа”, Василев е поискал да му бъде изпратен препис от този сигнал. Няма да коментирам подобна молба. Моята резолюция за тази молба е „К.Д.” Това означава нищо. Не може да се иска такова нещо. Някой, който си мисли, че прокуратурата е длъжна да му дава такива документи. Сигналът му за набедяване се проверява по надлежния ред. Той е постъпил в канцеларията на главния прокурор, оттам насетне е минал през ВКП и е отишъл в Софийска районна прокуратура. Всеки сигнал се проверява”, обясни Цацаров. По думите му, както е предвидено в закона, сигналите се проверяват от двама прокурори.

Дали това мнозинство, с което беше отстранен Камен Ситнилски, е съобразено със закона и Конституцията, ще каже съдът – няма да го кажа аз, няма да го кажете и вие, заяви главният прокурор във връзка с отстраняването на Камен Ситнилски като член на ВСС.

„Ясно е, че решението ще бъде предмет на жалба. Възможни са едни или други правни виждания. Това ще каже съдът. Не е вярно, че отстранихме Ситнилски, за да го овладеем, т.е. не смятайте, че осъществявам настъпление върху ВСС, за да го овладее”, добави Цацаров. /Труд/