Отнемат лицензите на ЕРП-тата

Борчовете им към НЕК набъбнаха с 30 млн. за три дни

Енергийният регулатор започна процедура по отнемане на лицензите на трите енергодружества у нас – ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-Про”. Решението беше взето след двучасово закрито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). С него на ЕРП-тата се дава нов 7-дневен срок, в който да платят дължимото към НЕК. Ако не го сторят, ДКЕВР свиква открито заседание за отнемането на лицензите им. Предишният беше тридневен, но в него дружествата не платиха търсените от НЕК 318 млн. лв.

От ДКЕВР мотивират решението си с необходимостта да се прекратят незаконосъобразните според регулатора действия на „ЕВН България Електроснабдяване”, „ЧЕЗ Електро България” и „Енерго-Про продажби” и да се осигури нормалното функциониране на електроенергийната система. И уточняват, че са констатирали извършените от ЕРП-тата нарушения след проверка по жалби на НЕК.

Става въпрос за прихващане и задържане на суми от страна на ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-Про” заради невъзстановени от НЕК плащания за зелена енергия за периода от юли 2012 г. до юли 2013 г. В този период дружествата бяха задължени да плащат зеления ток на ВЕИ централите, присъединени към тяхната мрежа. След това трябваше да си получат парите от НЕК. Това обаче не стана в пълен размер.

Според енергийния регулатор нарушенията на ЕВН и „Енерго-Про” се състоят в това, че те прихващат дължимите им за зелена енергия пари от НЕК от месечната сума, която трябва да й платят за еленергия. ЧЕЗ не прави прихващания, но не плаща цялата си месечна сметка на НЕК, като поставя условия да си получи дадените от нея пари за зелена енергия.

За първите две дружества нарушенията са на наредби от Закона за енергетиката и наредбата за регулиране на цените на тока, а за ЧЕЗ – на издадената му лицензия за обществено снабдяване с електрическа енергия, обясниха от ДКЕВР. За ЧЕЗ това е и втората процедура по отнемане на лиценза в рамките на последните 12 месеца. Първата започна след февруарските протести за сметките и приключи само с глоби за ЕРП-то.

В крайна сметка ДКЕВР е преценила, че всичко това води до фактическо блокиране на цялостната дейност на НЕК и до невъзможност тя да се разплаща с производителите. Всичко това застрашава сигурността на доставките, смятат от енергийната комисия.

Миналия петък, когато ДКЕВР даде три дни срок на ЕРП-тата да се издължат към НЕК, сумата, която те трябваше да платят, беше 318 млн. лв. По последни данни тя е набъбнала до 347,6 млн. лв. От тях 216,6 млн. лв. се падат на ЕВН, 67,3 млн. лв. – на ЧЕЗ и 63,7 млн. лв. – на „Енерго-Про”.

Процедурата по отнемането на лицензите идва броени дни след като ЕВН и „Енерго-Про” получиха наказателни постановления за по 1 млн. лв. ЧЕЗ ще получи своето от ДКЕВР за същата сума до края на седмицата. И след като не изпълниха разпорежданията на регулатора да платят на НЕК

Във вторник ЕВН преведе на НЕК 32 млн. лв., но при условията на краткосрочен заем. От ЧЕЗ и „Енерго-Про” преведоха по 5,4 млн. лв. и 8 млн. лв., но се оказа, че това са текущи плащания на ток.

„За подобни крайни действия липсват всякакви основания”, коментираха вчера от ЧЕЗ.

От ЕВН казаха, че продължават да вярват в   законосъобразността на своите действия, и увериха, че ще продължат да изпълняват отговорно задълженията си. „От Енерго-Про” не коментираха.

Ако се съди по опита от предишната процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ, до финално решение се стига след около 6 месеца. В случай че се стигне до отнемане на лиценза, се назначава особен управител. Какво се случва след това обаче, законът не казва. Затова от ДКЕВР смятат да предложат поправки в нормативните актове. /Монитор/