Куюмджиев: Неразплащането с НЕК може да застраши националната сигурност

Неразплащането с Националната електрическа компания може да доведе до сериозни проблеми, които да застрашат националната сигурност. Това каза за Фокус заместник-председателят на парламентарната комисия по енергетика Явор Куюмджиев.

Той допълни, че НЕК е доведена до ръба на фалита, благодарение на управлението през изминалите 4 години.„Превърнахме се в държава, транзитна за унгарски и румънски ток, и също така бяха включени над 1100 мегавата слънчеви централи. Според доклад на тогавашното ръководство на Електроенергийния системен оператор от 2010 обаче максималното количество слънчеви централи, което системата може да понесе финансово, икономически и технически, е 300 мегавата. Тези проблеми съществуват от толкова време и трудно могат да бъдат решени в рамките на 9 месеца. Поведението на ЕРП-тата не спомага за решението на проблемите, а още повече ги задълбочава“, каза Куюмджиев.

Той допълни, че откакто са на власт, управляващите са предприели няколко важни стъпки.

„Предефинирани са отношенията в енергетиката, така че да се намерят резерви, които да послужат за здрава основа на намаляване на цените, и са премахнати до бавките към такса пренос“, подчерта Куюмджиев. /24часа/