Гуцанов: Токът няма да поскъпва. Добрев: Напротив

„На този етап няма да има повишаване на цената на тока”, заяви Борислав Гуцанов от „Коалиция за България” пред Нова телевизия.

На въпрос какво ще стане, след като се отнемат лицензите на дружествата, той обясни, че те трябва да започнат да оперират по друг начин и да се намери начин да се платят задълженията към държавата.

Според депутата от ГЕРБ Делян Добрев обаче цената на тока няма как да не се вдигне.“Социална политика през цената на тока не се прави и накрая всички ще платим вашата сметка с лихвите. НЕК никога не е била в по-лошо финансово състояние – огромен дефицит, който вие натрупахте само за една година”, обърна се той към депутата от „Коалиция за България”.

„Не бива да се говори за национализация на ЕРП-тата, защото това е най-лошото, което може да се направи в момент на спад на външните инвестиции със 17% за миналата година. ГЕРБ предложи няколко мерки, за да не поскъпне тока. От една страна, да се върнат парите, които се дадоха за Южен поток. Второ – да бъдат продавани сертификатите за произход на зелената енергия, които държавата притежава”, обясни още Делян Добрев.

„Мерките, които предлага г-н Добрев, са невъзможни поради няколко причини. Първата е, че няма дадени пари за Южен поток. Второто – не могат да бъдат коментирани сертификатите. Още ли зелена енергия ще правим”, попита от своя страна Борислав Гуцанов.

„Има много по-дълбок проблем и той е сблъсъкът на философии за управление. Едната философия е да се запази защитата на монополите и втората, зад която аз заставам, е промяна, държавност и подпомагане на икономиката и фирмите”, коментира Гуцанов. /Труд/