123 деца изчезнали за 2 месеца

123 деца са обявени за издирване в цялата страна от началото на годината. Само през януари 64-ма са тийнейджърите, които са напуснали домовете си и издирвачи са тръгнали по следите им.

Тревожните данни бяха предоставени на „24 часа“ от Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП). Обикновено хлапетата в тези случаи сами си тръгват от домовете си и издирвачите ги откриват при приятели или гаджета след няколко дни.
„Причината е, че децата нямат близък контакт с родителите си, т.е. в семейството няма изградена система за комуникация и контрол“, коментира шефът на сектор „Издирване“ в ГДНП Захария Стоянов.

Една от тях бе и 13-годишната красавица Ралица Кръстева, която бяга 6 пъти от дома си в столицата през м. г., а при последния случай направо подлуди семейството си и полицаите. За последно следите се изгубиха в началото на януари, когато отново снимката на отличничката бе пусната в медиите с молба за съдействие. След неколкодневно издирване девойката бе върната отново у дома.

„Често децата не се чувстват разбрани поради липса на нормално общуване с родителите. Прекалената строгост и, обратно, пълната незаинтересованост на семейството от проблемите на детето водят до отчуждение и го тласкат на улицата“, коментира още Стоянов.

Според анализите на експертите по-късно страхът от наказание възпира хлапетата да се приберат обратно, а попаднали веднъж в неподходяща среда, децата може да бъдат въвлечени лесно в извършването на престъпления.

„Всички родители трябва да са наясно, че никой не е застрахован от проблем. Вярно е, че безработицата, обедняването, ниското ниво на култура и домашното насилие спомагат за по-бързата изява на съществуващ проблем. Пагубно влияние върху децата обаче може да окаже и презадоволяването“, предупреди още Стоянов.
Той допълни, че няма ръст в броя на изчезналите деца. „Това впечатление се дължи на зачестилата информация в медиите за издирвани хора. Има обаче увеличение на броя на намерените – за 2 месеца са открити 128 деца“,
обясни Стоянов.

Скоро предстои да започне работа и новата система на МВР за ранно оповестяване на случаи на деца, станали жертва на престъпление. Идеята е чрез нея снимка и информация за отвлечени деца да се върти по телевизиите и радиата през 15 минути.

Най-много хора изчезват от големите градове – София, Пловдив, Варна, Бургас, показват още данните на полицията. 171 човека са обявени за безследно изчезнали през 2013 г.
Има и доста хора, които решават по този начин да изчезнат от живота на близките си.

„Често се случва възрастните хора да се изгубят по време на разходка най-вече поради напреднал стадий на различни болести. Десетки са и примерите на самотно живеещи пенсионери, за които се разбира, че са изчезнали, едва няколко месеца по-късно.

През последните години нараства броят на издирваните хора, които пребивават на територията на друга държава. В тези случаи се търси съдействието на външното министерство и Интерпол.

Около 85% от обявените обаче са хора, които се крият от правосъдието. През март 2010 г. за издирване като беследно изчезнал е обявен 63-годишен мъж. Сигналът е подаден от сина му Росен Ботев.

По-късно разследващите разбират, че от 2 г. отношенията между баща и син са се влошили, защото синът имал финансови проблеми и се водели дела за наследствени имоти. Полицаите го арестували, а прокуратурата му повдигнала обвинение.
“Инстинктивно грабнах метална водопроводна тръба и го ударих два пъти по главата. После излязох да се разходя”, разказа пред съда 31-годишният Росен Ботев.

Той обясни, че бил предизвикан от думите на родителя си. Като се върнал от разходката след убийството, смъкнал трупа на баща си в парното помещение. Сутринта опитал да се обеси, но не успял. Тогава започнал да отлива бетон, за да скрие тялото.

След като зазидал баща си, изписал отгоре дата “2006 г”. В тази година баща му забранил на неговата сестра да се връща в дома им.

35-годишният Здравко от София пък бе обявен за общодържавно издирване през октомври 2007 г., когато се получила европейска заповед за арест от Италия заради разпространение на дрога. От досието на Здравко се вижда, че има доста регистрации за кражби, измами и е осъждан за незаконно минаване на държавната граница. 4 години по-късно след издаването на заповедта издирвачите влезли в дирите му и го оковали с белезници, докато си купува кола от “Горубляне”.

А 40-годишният белгиец Гроуелс бе хванат у нас по молба на белгийските служби заради пране на над 35 млн. евро и измами с ДДС, разказват още от полицията. “Едрата риба” Гроуелс е арестуван на паркинг пред заведение в центъра на столицата и по-късно екстрадиран в Белгия.

Ловят измамник, докато играе шах пред театъра

Закоравял измамник, който се криел в продължение на години от полицията, е заловен, след като бил разпознат в градинката пред Народния театър. Свидетел се обадил в полицията, че видял издирван престъпник по няколко досъдебни производства, който вдъхновено играел шах.

“Ние разполагахме с актуална снимка на търсения човек и бе създадена организация да бъде заловен. Понеже не искахме да притесняваме хората, намерихме начин да изведем лицето от района на градинката и да го задържим.

“Обикновено издирваните престъпници предпочитат повече големите градове, защото в тях те попадат в среда на анонимност и остават незабелязани. Хората там не обръщат много внимание на новодошлите, а това е добра защита за криещите се престъпници, коментират експертите. /24часа/