Бюджетите на болниците може да се орежат с 20%

Възможно е бюджетите на болниците да бъдат намалени с 20%, обяви министърът на здравеопазването Таня Андреева на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, цитирана от Агенция „Фокус“.

Министърът обясни, че има тази информация от управителя на здравната каса Румяна Тодорова, която й била съобщена по време на среща. „И мен ме тревожи това положение“, коментира Андреева.

Според министъра вероятно ще се върви към определяне на лимити за лечебните заведения, но управителят на касата все още не е уточнил намеренията си.

„Моето мнение е, че НЗОК трябва да върви в посока намаляване на ресурса, който се отделя за лекарства и да има повече средства за медицински дейности“, посочи Андреева.

На 11 март предстои да се проведе заседание на Надзорния съвет на здравната каса. Тогава ще бъде разгледана темата с ограничените бюджети.

По прогнози на Българския лекарски съюз (БЛС), дефицитът в здравната каса към средата на годината ще бъде около 200-250 млн. лв. Това каза пред журналисти д-р Юлиан Йорданов, зам.-председател на Български лекарски съюз.

„Доколкото имаме информация от НЗОК за месец януари действително е платено на лечебните заведения в рамките на определените предварително лимити, но надработеното ще бъде изплатено на болниците за месец март заедно с тези надлимитни за месец февруари след извършване на съответната проверка – дали няма някакви спекулации“, посочи д-р Йорданов.

„Вие видяхте какво се случи в края на миналата година, когато бяха орязани бюджетите на болниците. Те нещата няма нужда да бъдат коментирани. Ще се случи това, което се случи миналата година. Това изключително много ще затрудни работата на болниците“, обясни д-р Йорданов във връзка с информацията, че е възможно бюджетите на болниците да бъдат намалени с 20%.

„Ние сме съгласни да се въведе контрол. Ние адмирираме това, че в проекта на Закона за здравното осигуряване ще се приеме една форма на контрол – съвместно Министерство на здравеопазване, НЗОК, съсловните организации. Където има действително средства, които са усвоени неправомерно, тези лечебни заведения да бъдат санкционирани. Но категорично не сме съгласни за свършена работа да не се плати на болниците. Това означава, че работилите надлимитно болници в един момент ще кажат, че няма да лекуват пациенти, защото никой не им плаща“, каза още д-р Юлиан Йорданов.

Голям брой от държавните и общински лечебни заведения, които се проверяват от Медицински одит, са декапитализирани, обяви още здравният министър. „Това ще бъде сериозният проблем за спасяването на тези лечебни заведения особено в районите, където са жизнено необходими. А в тези райони те най-много страдат, защото основният им източник на финансиране на НЗОК, клиничните пътеки не са остойностени правилно, няма възможност за доплащане, няма възможност за финансов ресурс и това поставя тези лечебни заведения под много сериозен риск.“, обясни Андреева. /Дневник/