Разбиха афера с 30 млн. лв. източен ДДС за година

Разследват и държавни чиновници за участие в престъплението

Афера с източени 30 милиона лева ДДС за година е била разкрита след акция на ДАНС в цялата страна. Разбити са три свързани помежду си организирани престъпни групи, съобщи вчера заместник-шефът на Апелативната спецпрокуратура Николай Найденов. „Това е повече от бюджета на ДАНС за 2014 г.“, уточни председателят на агенцията Владимир Писанчев.

Според събраните данни Хованес Манукян, Купъра и Гембъла са били на възможно най-високо ниво в схемите.

След анализ на доказателствата ще бъде преценено какви обвинения и срещу кого да бъдат повдигнати, съобщи ръководителят на Апелативната спецпрокуратура Даниела Попова. Тримата са част от арестуваните след акцията.

Атанас Димов-Купъра и Светослав Стамов- Гембъла бяха главни действащи лица в операция „Недосегаемите 3“ през 2011 г. Тогава те бяха арестувани по обвинение в участие в престъпна група за източване на ДДС чрез изнудване на бизнесмени, занимаващи се с внос на месо и месни продукти. Хованес Манукян-Ончо е пловдивски бизнесмен, който е сочен за човек на Маргините. През 2011 г. той бе арестуван заради захарна афера с точене на ДДС при спецакция
„Вносителите 2”.

В сряда 50 екипа са направили над 50 претърсвания  в София
Видин, Пловдив, Стара Загора и Велинград.

„Първоначално са задържани 27 души, 11 от които са в ареста”, съобщи ръководителят на Апелативната спецпрокуратура Даниела Попова. Иззети са множество фактури, компютърни фигурации, електронни подписи и черни тефтери на фирмите, в които е водено истинското счетоводство. Най-голямата находка е от гараж в София, където са намерени много фактури.

Едната от групите била специализирана да издава „кухи“ фактури за другите две. Втората търгувала със захар, сухо мляко и гуми, а третата – с петролни продукти, уточниха от държавното обвинение.

Разследването ще обхване и предишен период, тъй като в един от офисите са открити фактури за 54 млн. лв. от преди повече от година. В част от сделките е имало и реален оборот. Само

в едната схема има около 50 фирми

Това е принципът на префактурирането, да се създават колкото може повече фирми, за да се размият нещата, обясниха от разследването.

Предполага се, че хората в схемата са били подпомагани от данъчни и общински служители. „Досега не са установени замесени данъчни, но това тепърва ще се изяснява, защото такава схема е почти невъзможно да стане без тяхно участие”, обясни прокурор Попова.

До момента са разпитани над 40 свидетели – служители във фирмите, и много от тях разказват за истинските факти и обстоятелства от тяхната дейност.

При разследването са използвани и СРС-та. /Монитор/