295,5 милиона евро от ЕС за е-управление и чиновници

Държавната и общинската администрация, както и съдебната система, ще се усъвършенстват с 295,5 млн. евро от ЕС. Толкова са предвидените средства за новата оперативна програма “Добро управление”, която трябва да се прилага в периода 2014 – 2020 г. Това става ясно от първия цялостен проект на програмата.

“Добро управление” обединява две от оперативните програми от периода 2007-2013 г. – “Административен капацитет” и “Техническа помощ”. Бюджетът до 2020 г. е с 93,6 млн. евро повече от този за изминалите 7 г. Въпреки това е драстично намален в сравнение с първоначалните варианти за разпределение на евросредствата за 2014 – 2020 г. Според досега известните бюджети на програмите се предвиждаше за “Добро управление” да бъдат заделени между 356 млн. и 375 млн. евро.Според последния проект основна част от евросредствата за администрацията отново ще отидат за развитие на електронното управление, както и за подобряване на административното обслужване. За тази цел са предвидени 127,6 млн. евро. Парите ще са за развитие на електронни административни услуги и за свързване на системите на различните ведомства, които сега съществуват самостоятелно. Част от средствата ще отиде за първия етап на въвеждане на е-обществени поръчки – подаване на оферти онлайн. За да стане възможно това, ще се купуват софтуер и компютри за Агенцията за обществени поръчки.

Е-здравеопазването е другият сектор, който ще се подпомага от новата оперативна програма. Като резултат ще може да се проследява онлайн кога пациентът е приет или лежал в болница и какъв е здравният му статус. Очаква се така да се подобри финансовият контрол в системата.

С европари ще бъде въведено и комплексно административно обслужване на гражданите – центрове, в които на едно място да се предоставят услуги на различни администрации. Ще се развиват също така електронните системи на агенция “Митници”, Националната агенция за приходите, както и на съдебната власт.@295,5 милиона от ЕС за е-управление и чиновници. /Труд/

1 comment

  1. Страхотен е блога ви.Има много интересни и любопитни теми,които са и доста наболели теми в нашето общество , с въпроси,на които отговори нямаме.Поне прочетох една по добра новина че всичките тези пари ще са за развитие на електронни административни услуги и за свързване на системите на различните ведомства, които сега съществуват самостоятелно както казвате. Но ако публикуват и документи и фактури за да се отчетат до стотинка ще бъде идеално.

Коментарите са изключени.