Парламентът ще заседава извънредно за разделянето на единното платежно и Изборния кодекс

sybranie

Парламентът ще заседава извънредно днес след проваленото в петък заседание поради липса на кворум. Заседанието беше насрочено от председателя на Народното събрание Михаил Миков и дневният ред предвижда депутатите да обсъдят на първо четене промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс за единното платежно, внесени от Йордан Цонев (ДПС).

Заложено е единното платежно нареждане, с което от 2012 г. бизнесът превежда задълженията си към държавата, да бъде разделено на четири  – за данъци, за здраве, за социално осигуряване и за втора пенсия. До поправката се стигна след като Конституционният съд обяви сегашния документ за противоречащ на основния закон заради това, че смесването на осигурителните вноски с данъчни може да пренасочи парите не по предназначение и хората да загубят осигурителни права.

Съдът се произнесе по искане на 49 депутати от предходния парламент, които по това време бяха в опозиция. Инициативата за искането беше на тогавашния лидер на Демократи за силна България Иван Костов, но под него се подписаха представители на Синята коалиция, на БСП, ДПС и независими.

При обсъждането на изменението в бюджетната комисия депутати пресметнаха, че новото разделение ще струва на бизнеса не повече от 20 млн. лв. годишно. С приемането на изменението се бърза, за да се елиминира евентуален хаос в работата на приходната администрация.

В дневния ред е и второто четене на новия Изборен кодекс. Той беше блокиран в петък, заради скандал в пленарна зала около предложението на ДПС за въвеждане на възможност да се агитира на майчин език. /Дневник/