Промени в изборните правила?

Ще има ли в България електронен, задължителен, мажоритарен вот? Около идеята на президента Плевнелиев за референдум по този въпрос същестуват различни мнения. Разговар по темата с Александър Кьосев и Калин Янакиев.

Вероятно още тази година българите ще бъдат призовани да участват в национален референдум за промяна на изборната система на страната. На него ще бъде потърсено мнението на българските граждани по три ключови въпроса: дали и до каква степен да се въведе мажоритарен вот, дали явяването на гласоподавателите пред урните да стане задължително и дали да се допусне гласуване по интернет.

Както е известно, идеята за подобен референдум принадлежи на президента Росен Плевнелиев. Тя беше подкрепена от преподаватели в Софийския университет. В създадения в София Инициативен комитет за избирателна реформа освен професори и доценти има представители на „ранобудните“ студенти, както и представители на творчески професии и граждани. Професор Александър Кьосев, преподавател в СУ „Кл. Охридски“, казва:

„И дума не може да става за някаква партийна намеса при създаването на комитета. Неговите членове имат съвсем различни политически възгледи“, декларира Кьосев. Според него управляващите се страхуват от ново допитване, поради това, че кабинетът „Орешарски“ се крепи върху гласовете на само около една пета от всички избиратели.“Приемането на частичен мажоритарен вот, както и на принципа за задължително гласуване и особено на възможността за гласуване през интернет ще доведе до повишаване на избирателната активност“, твърди Кьосев.

„Ние търсим помощта на всички граждански организации, включително и на политическите партии, за да съберем изискваните от закона половин милион гласове за организиране на общонародно допитване. То идва като продължение на исканията от периода на най-мащабните протести през миналото лято, когато участниците наред с лозунгите за оставка на кабинета „Орешарски“ издигнаха и искания за промяна на правилата за правене на избори в България“, напомня професорът философ Калин Янакиев и добавя, че българската нация все повече заприличва на нация от емигранти.

„Нека всеки гражданин вземе отношение по този въпрос“

Затова въвеждането на електронното гласуване би дало възможност на всички български граждани зад граница да упражнят безпроблемно основното си човешко право, без да им се налага да пътуват стотици или хиляди километри до изборните секции в чужбина. А Александър Кьосев апелира: „Нека всеки, който се възприема като гражданин, да бъде така добър да вземе отношение по този въпрос“!Калин Янакиев не крие възмущението си от изказване на Сергей Станишев, в което на Инициативния комитет за подготовка на референдума се приписват намерения за държавен преврат, а участниците в него са обрисувани като властолюбци. Според Янакиев събирането на нужния брой подписи за провеждането на референдум трябва да бъде съпроводено с обществен дебат за плюсовете и минусите от предлаганите нововъведения в избирателния процес.

Александър Кьосев не се притеснява от изразената от партия ГЕРБ подкрепа за референдума и обещаното от нея съдействие за събирането на нужните подписи: „Търсим съдействие от всички партии без изключение – ако БСП и ДПС си променят становището, нека се присъединят към нашата инициатива!“, казва Кьосев. /DW/