НАП пак ще събира стари дългове с предимство

Най-старите дългове ще се покриват с предимство и след отпадането на единната сметка. Разликата е, че плащанията за данъци и осигуровки няма да се смесват. Това става ясно от законодателните промени за премахване на единната сметка, които във вторник бяха внесени от председателя на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев. Така данъци, здравни вноски, социални вноски и вноски за частен пенсионен фонд ще се плащат поотделно. Все още не е ясно дали единната сметка ще се раздели на четири подсметки или ще се въведат четири отделни сметки.

Това ще се определи със заповед на министъра на финансите. И в двата случая обаче гражданите и фирмите ще плащат четири отделни банкови такси.Както и преди въвеждането на единната сметка, когато преводът е за данъци, ще се покрива първо налогът, чийто падеж е настъпил най-отдавна. Преди единната сметка действаше изключение, според което длъжникът можеше да избира между налози, чийто падеж настъпва в една и съща година. Сега това няма да важи.

Спешните изменения в закона се наложиха заради решение на Конституционния съд от миналата седмица. С него бяха обявени за противоконституционни текстове от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които даваха възможност да се смесват плащанията за данъци и осигуровки чрез единната сметка.

Очаква се промените, внесени от Йордан Цонев, да бъдат приети в спешен порядък от парламента. Целта е те да влязат в сила преди или паралелно с решението на конституционните съдии. /Труд/