В Капана ще се (о)гледаме в себе си в „Проект 0“

50 огледални парчета събрани в конструктивна цялост ще издигнат перпендикулярна стена в най-тясното пространство между сградите от двете страни на ул. „Златарска” в емблематичния за пловдивчани квартал „Капана”.

Автор на уникалния за страната „Проект 0”, който ще бъде представен в началото на юни и се осъществява в партньорство с фондация „Отворени изкуства”, е младият художник Кирил Кузманов. В основата на проекта е заложена идеята за построяването на двойната огледална конструкция като провокация за въпроси свързани с града като място за живеене, ролята и мястото на изкуството в него, съпричастността и нуждата от споделяне.

Процесът на реализация на „Проект 0“ датира от 2010 г., като до май 2013-та към идеята се присъединяват 50 човека и групи. Всеки от тях е заявил и закупил детайл от проектираната огледална стена. Сред тях са известни художници, архитекти, професионалисти от различни сфери, живеещи у нас и в чужбина.

Според куратора на проекта Владия Михайлова благодарение на заявителите за първи път у нас ще се осъществи мащабното произведение на изкуството, развило се от конкретна идея и съпричастността на широк кръг от хора.

Построяването на стената ще бъде съпътствано от документална изложба, разказваща за процеса на реализацията й и от международна конференция по въпросите на изкуството и градската среда с участието на изявени международни експерти. Стената ще остане в квартал Капана в рамките на един месец. /р.Пловдив/